2009. január 31., szombat

Bemutatom Kevin Nolant

Szerk.: Lustaság miatt nem fogok írni a Man City meccsről, úgyhogy „kárpótlásként” következzék Kevin Nolan bemutatása.



Kevin Anthony Jance Nolan 1982. június 24-én született egy liverpooli kórházban. Ryan Taylor feltételezhető érkezésével már öt (Joey Barton, Michael Owen, Danny Guthrie) Liverpool környéki játékosunk van, fincsi lehet majd számukra a május 2-i vizit az Anfielden.

Kevin már kis kora óta a focival foglalkozott, 14 évesen benne volt a liverpooli városi csapatban, Liverpool-őrült volt, de két kedvenc játékosa (Eric Cantona és Lee Sharpe) pont az akkori Manchester Unitedben játszottak.

Egy barátja invitálásra ment el a szomszédban lévő (kb. egy órányi autózás) Boltonba egy ifiedzésre, azonnal megtetszett a Trottersnek és 16 évesen leigazolták. Egy évvel később már profi szerződést kapott és még abban az évben, 1999-ben bemutatkozott a nagy csapatban.

A következő szezonban alapember volt a feljutást kiharcoló Wanderersben és a 2001-02-es szezonban szinte berobbantak az élvonalba, amikor első három meccsüket mind megnyerték és vezették a tabellát. A forma persze nem tartott sokáig, küzdeniük kellett a bennmaradásért, a 16. helyen zártak. Kevin mindössze három bajnokiról hiányzott, és a Bolton 44 góljából 8-at jegyzett. A 2002-03-as szezon már nem indult ilyen káprázatosan, Nolan is csak egyszer volt eredményes a bajnokságban, Allardyce csapata a 17. helyen zárt.

Két veszélyekkel teli év után 2003 nyarán lépett és erősített a Bolton. Sikeresen, mivel bejutottak a Liga-kupa döntőjébe és bár volt esélyük a bajnokságon keresztül is kijutni az európai kupaporondra, a 8. helyen zártak. Nolan élete legjobb szezonját futotta, 37 meccsen 9-szer talált be és a Liga-kupa-menetelésből is két góllal vette ki a részét.

Allardyce tovább tökéletesítette a művét, a következő évben már 6. helyen végeztek, elindulhattak az UEFA-Kupában és az első megosztott figyelmű szezonban is sikerült beérniük a nyolcadik helyre, miközben Nolan ismét meglőtte a maga 9 gólját a bajnokságban.

A szezon végén következett a világbajnokság, Eriksson már korábban bejelentette, hogy átadja posztját, Allardyce pedig nagyon keményen kampányolni kezdett. Az állást végül Steve McLaren kapta meg, Sam tehát maradt, de már érezni lehetett, hogy valami eltört a Wanderersnél és egy időre vége az aranyéveknek.

Európai kötelezettségek nélkül 2007 májusában is sikerült elég magasan végezniük, hogy jövőre újra megmutathassák magukat a kontinensen, a szezon vége előtt pár nappal azonban Allardyce lemondott. Előbb helyettese Sammy Lee vette át a klubot, pár hét után kirúgták és a klubot jelenleg is irányító Gary Megson került a klub élére.

Allardyce teljesen saját képére építette fel a játékoskeretet, pár jó képességű játékostól eltekintve remek felépítésű, jól fejelő és robotolásra hajlandó emberek voltak a Boltonban. Megson új irányvonalat keresett és idén januárra a korábbi csapatkapitány is elérhetővé vált, így került pár napja a mi kötelékünkbe.

Nolan 2005-ben jegyezte el barátnőjét, tavaly házasodtak össze, kislányuk, Jasmine Elizabeth 2006 novemberében született.

Kevin karrierje során alig küzdött sérülésekkel, az utóbbi hét szezonban mindössze 25 bajnokin nem lépett pályára, összesen 323 mérkőzést húzott le a Wanderersben, 49 gólt lőtt. Tapasztalt PL-játékos, hiszen 242 találkozón van már túl.

Nem tipikus gólvágó, legjobb szezonjaiban is alig lépte túl a 10 találatot, de tipikus ún. box-to-box játékos: védekezésben visszazár, számíthatnak rá a védők, támadásban pedig szívesen segít be a csatároknak, felbukkan az ellenfél tizenhatosán is.

Közepesen magas, 182 centi, nem könnyűsúlyú, 88 kilós. Talán hasznos lesz a pontrúgások levédekezésében is.

Már írtam korábban, pár éve nem örültem volna az érkezésének, persze nem is nagyon volt rá szükség, amikor Speed és Lee játszottak középen. Az utóbbi időben azonban nem volt elég harcos emberünk a középpályán. Parker és Butt éppen egymást váltva élték a legjobb Newcastle-éveiket, utóbbi rengeteget lassult erre a szezonra. Barton (és Guthrie?) kiesésével nagy szükség van használható emberekre, hogy ne kelljen pl. Geremit játszatni.

Jó igazolás, remélem megtalálja pár évvel ezelőtti formáját, megerősíti a csapatszellemet és ki tudja, a jövőben talán a karszalagot is megkapja.

Isten hozott, Kevin!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése