2010. szeptember 12., vasárnap

Első bukás

Hazai siker helyett az idény előtt kiesőnek kikiáltott Blackpool győzedelmeskedett szombat délután a St. James' Parkban, megszakítva a Newcastle 26 mérkőzéses hazai veretlenségét (2009. május 16. - Fulham, 0-1).

Persze a Blackpoolt csak a szezon előtt tippelték sokan minden idők leggyengébb csapatának, mostanra konszolodálódott megítélésük, bár még mindig őket tartják a fogadók a legvalószínűbb kiesőnek (1.6-os odds, őket követi a Wigan, a West Brom és a West Ham; a Newcastle kiesésére 5.7-es oddsot adnak, 7. legvalószínűbb kiesőnek tekinti a csapatot a fogadópiac).

Ismét nem változtatott kezdőcsapatán Chris Hughton, ám most nem a megszokott 11 volt a legjobb formában.

Sok pontatlansággal tarkított első félidőben nem egy ziccert elpuskázott a csapat, a Blackpool kontrái többször veszélyt teremtettek, majd a félidő hajrájában Alan Smith tizenegyest érően szabálytalankodott Varney ellen és Charlie Adam találatával minimális vendég előnnyel vonultak szünetre a felek. A gól után megragadta a lehetőséget a vendégek csapatkapitánya és egy "4 Parky" feliratú fehér pólóval üzent a súlyos állapotban lévő Gary Parkinsonnak. Parky jelenleg a Blackpool utánpótláscsapatával dolgozik, játékosként 202-szer szerepelt a Boroban, 135-ször a Prestonban és 88 szereplésig jutott a Burnley színeiben; pénteken kapott agyvérzést.

Az általam 4-3-3/4-5-1-nek hitt felállás valójában 4-2-3-1 volt, Adam és David Vaughan mindketten a védelem előtt szűrtek, megnehezítve, hogy középen eljusson a kapuig a United. Ezzel párhuzamosan a szélen rendre volt lehetőség a támadásra, ám ez a szünetig (és azt követően is) csak akkora ziccereket eredményezett, amit még sikerült elhibázni. Hogy picit védelmembe vegyem a csatárokat, a vendégek kapusán Matthew Gilks-en szinte lehetetlen volt túljuttatni a labdát, legalább 3-4 szenzációs védése volt.

A második félidőt végiguralta a csapat, ziccerekig ismét sikerült eljutni, a gól azonban elmaradt és a hajrában kontrából DJ Campbell eldöntötte a pontok sorsát.

Némi elemzés

Tűkön ülve várom Danny Simpson visszatérését, mert James Perch nem való a kezdőcsapatunkba. Még akár Kádárt is el tudnám képzelni a helyén annak ellenére, hogy Tamás bal lábas. A tizenegyest megelőző szituációban Perch tehetetlensége miatt volt kénytelen Alan Smith közbeavatkozni. Smith ettől még büntetőt elkerülve is tudott volna szerelni, de ha jobb hátvédünk nem engedi, hogy Luke Varney áthámozza magát rajta, nincs probléma.

Hiába van a fölény, ha a beadások pontatlanok. Wayne Routledge idén már nem először maradt adós a jó labdákkal, most Jonas Gutierrez is csatlakozott hozzá. A probléma, hogy egyikőjük sem a jó beadásaikról híresek. Talán Ben Arfa játszatása segíteni tud ezen a problémán, vagy Simpson visszatéréséig játszhatna Ryan Taylor jobb bekkben.

Szándékom kicsit részletesebben írni a részletekről, de ez függ attól is, hogy találok-e jó minőségű felvételt a mérkőzésről.

Egyéb

Volt egy kisebb kampány a mérkőzést megelőző napokban, hetekben, melynek célja a stadion megtöltése volt. Ez és a jól sikerült rajt azt eredményezte, hogy közel 50 ezer szurkoló (49 597, hogy egészen pontos legyek) látta a találkozót. Nem verseny és persze a stadion befogadóképessége is kell ehhez, de ezen a hétvégén csak az Arsenal tudott több embert becsábítani a bajnokijára (se a St. Andrewsban, se a Britanniában nem lesznek ennyien, ezért a múlt idő).

3 megjegyzés:

  1. http://premtube.com/newvsbplr.html

    Makker blekkpúl, tényleg ordító helyzeteink voltak, az 1. félidőben kapufánk is volt:(

    VálaszTörlés
  2. Az igazat megvallva nem lepődtem meg túlságosan a vereségen,

    Azt hiszem, idén is felkészülhetek arra a szeszélyességre, amit mondjuk egészen jól megszoktam az utóbbi 16 év többségében. Valami ilyesféle ritmusban nyomjuk majd a meccseket: sima vereség után nagyszerű győzelem, aztán egy munkás döntetlen, mikor pedig mindenki reménykedik, egy megdöbbentő vereség. És aztán ezeket variálja a csapat, gondosan ügyelve arra, nehogy kiszámíthatóak legyenek:) Azért nagyon bízom benne, hogy meg tudunk ragadni a középmezőnyben...

    VálaszTörlés
  3. Látva a többi csapat játékát, van bennünk elég, hogy meglegyen a középmezőny. Persze minden héten más-más csapatokra mondom magamban, hogy "ezeket megvernénk", ami jól mutatja, hogy a legbiztosabb út a középmezőnybe a kiegyensúlyozottság lehet.

    Az meg tudjuk, hogy nekünk milyen jól megy. :)

    VálaszTörlés