2011. január 16., vasárnap

Derbi re-live

A tanulási kötelezettségek miatt hosszas értékelés most nem lesz, talán majd kedden, de addig is, álljék itt a hírös győzelem 1-1-es döntetlen krónikája, melyet meccs közben jegyzetelés gyanánt készítettem.

2. perc -- Egyiptomi srác szája felreped.
3. perc -- Barton jobb külsővel Sholanak, a helyzet kimarad.
6. perc -- Bent kiugrik, a lassúnak tűnő Coloccinit megforgatja, majd jobb külsővel egyenesen Harperbe lő.
10. perc -- Kezdeti pofonváltások után mezőnyjáték.
12. perc -- Barton szögletét röviden és magasan szabadítkák fel, Smith okosan Colo lábára fejeli a labdát, a gólvonalról tisztáz Richardson.
13. perc -- Pontatlan lövés Gutierreztől, nem volt egyensúlyban a lövés pillanatában, így túlságosan visszahúzta a rövidre, kapu mellé.
14. perc -- Első rugdosódás és minibunyó egy kis pókfoci után Smith és Bramble között, másodperceken belül Smith és Bardsley lepacsizik.
17. perc – Williamson rossz ütemben akar lesre állítani, Bent kilép, egy rossz labdatolás után Colo tisztáz. A szöglet a tizenhatoson álló Malbranque-hoz érkezik, Harper szögletre tolja a lövést. A következő szögletnél Harper nem fér rendesen a labdához, a lecsorgó után érkező lövést bevetődve blokkolják a United-védők.
19. perc – Oldalról érkező szabadot középre legurítják Bentnek, blokkolva, szöglet, majd végre elmúlik a lassan 4 perces folyamatos nyomás.
23. perc – Lassan tíz perce inkább a Sunderland irányít, a Newcastle csak másodpercekig tartja meg a labdát, a hazaiak – igaz, egyszerű stílusban – támadásokat tudnak építeni.
24. perc – Félhelyzet, egy hosszúra érkező, gazda nélküli labdára Gutierrez csap le, míg középen kevés védő és lehetőség Ameobinak és a középpályáról érkező Nolannek elszakadni, de a beadásba belelépnek.
26. perc – Coloccini talán eddig a mezőny legjobbja, de a vendégek közül mindenképpen övé eddig a legjobb meccs.
27. perc – Kapu elé, konkrét helyzetig nem jutnak el, de ismét a Newcastle kezd fölénybe kerekedni.
28. perc – Egyiptomi srác el tud menni a jobb oldalon (Colo talán első hibája), középre adását a vérszagot érző csatár mellett Harper magához öleli.
32. perc – Tipikus Howard Webb, szabadrúgást ítél kifelé, amikor inkább úgy tűnt, hogy Richardson rántotta magával Nolant, aki miatt így Bardsley is elesett. Távolról sem kell az ilyenre tizit fújni, de legalább butaságot ne ítéljünk.
33. perc – Smith-t le kell cserélni, térdét vagy bokáját (visszajátszás sem segített) találhatta el Richardson, igaz, elsőre nem tűnt komolynak. Még a lebicegése után is diskuráltak, hogy legyen-e csere, végül lett. Smith elindul az öltöző felé, eközben elküld 1-2 hazai drukkert a k*rva anyjába.
36. perc – Barton sárga lapot kap és Howard Webben kívül egyetlen pályán lévő sem érti, hogy miért. Nem könyökölt és ha kezelt is, kizárt, hogy szándékosan. Joeynak ez volt az 5. sárgája a szezonban, így a jövő héten kihagyja a Tottenham elleni bajnokit. Közben beállt Danny Guthrie, bár Dan Gosling is aktívan melegített.
41. perc – A kommentátorok azon polemizálnak, hogy Guthrie lövése, melyet Henderson blokkolt, hogy mehetett ki a hazairól. Akkor sem esik le a tantusz, mikor Henderson vérző orrát mutatja a kamera. A szögletnél Ameobi emelkedik Bramble fölé, ám Shola pár centivel a kapu fölé bólint. Közel sem ziccer, de Carrollnak talán az lett volna.
43. perc – Webbnél vannak rosszabb bírók, de az ő hírnevével rendelkezők közül ő a leggyengébb. Bramble akasztja Ameobit a tizenhatos határán (kristálytiszta fault, még ha Shola rá is játszott), de a bíró sípja néma marad. Feltételezem szerinte a tizenhatos környékén módosulnak a szabályok.
44. perc – Most megkapja a United a szabadot, 19 méter, kicsit jobbra, Barton és Enrique készülődik … Joey tekeri fölé és mellé. Neki ez túl közel van, nem tud ekkorát tekerni a labdán, még talán Ryan Taylor sem tudná úgy meghúzni, hogy kellően csapódjon.
45+1. perc – Gyan visszakészítését Henderson bombázza rá, Nolan blokkol a tizenegyes pont környékén. A visszaérkező labdánál Gyant talán szabálytalanul eltűntette Barton (igaz, nem felé érkezett a labda), míg Bent kézgyanúsan vette át a labdát. Helyzet végül nem alakul ki, United-kirúgás.
Félidő – A hosszabbítás perceire felébredtek közel 20 perces álmukból a hazaiak, de a félidő inkább a Newcastle-é volt. Ameobi korai helyzetére azonnal válaszolt Bent, ezt követően igazán komoly helyzete csak a vendégeknek volt (Colo lövése, Shola fejese itt a félidő végén) és a mezőnyjátékot is hosszabb periódusokban tudták dominálni. Ezzel együtt döntetlenszagú a mérkőzés.

Kétbetűs kítérő miatt a második félidő első 94 másodpercéről lemaradtam.

48. perc – Jonas beadására Nolan érkezik a röviden, ám mielőtt eljutna hozzá a labda, szögletre ment a Sunderland. Howard Webb nem lenne Howard Webb, ha nem menne oda feltűnően Bartonhoz, hogy megnézze, jó helyen van-e a labda a szögletrúgásnál.
49. perc – Enrique beragad, így Bardsley indításánál Bent nincs lesen. Külsővel el tudja emelni a kifutó Harper mellett a magasra pattanó labdát, de a kaput nem találja el.
50. perc – Barton és Anton Ferdinand összefejelnek egy fejpárbajnál. Úgy tűnik Ferdinand jött ki rosszabbul, de mindketten jól vannak.
52. percGÓL! Barton jobb oldali szögletét a hosszún Ameobi fejeli a kapu felé és a kapufához húzódott Kevin Nolan, kapunak háttal állva, bepofozza. Les nincs a gólvonalon álló védők miatt, a Newcastle pedig ünnepelhet saját tábora előtt.
53. perc – Ferdinand ismét a földön hever, ezúttal a szögletnél jött ki rosszul az Ameobival vívott fejpárbajból, most a csípőjét/derekát fájlalja.
55. perc – Enrique beadásáról centikkel marad le a hosszún üresen bevetődő Leon Best. A Newcastle egy jó 5-10 perccel eldöntheti a meccset.
56. perc – Holtidőben a rendező rázoomoltat egy gyepen kószáló szarkára.
59. perc – Kezd magára találni a Sunderland, de jelenleg sokkal nagyobb önbizalommal focizik, támad és védekezik a vendég csapat. Amíg nem tud pár percig uralkodni a meccsen a hazai csapat, ez aligha változik.
61. perc – Megpróbálja felrázni saját csapatát a publikum. Vagy idegesek a semmittevés miatt. Mindenesetre a 2. félidő során először nem csak a vendégtábor éneklését hallani.
62. perc – Jó pozíciókban, kellően nagy létszámban ér a kapu környékére a United, de ott egy kicsit tessék-lássék módjára dolgoznak. Ezúttal Ameobi várt túl sokat mielőtt passzolt. Gólra kell váltani a mezőny- és lélektani előnyt, mert a Sunderlandnek szokása a hajrában, főleg a hosszabbításban gólt rúgni.
64. perc – Kiharcolt egy szögletet a hazai csapat, első életjelük a szünet óta. Nem lett belőle semmi.
66. perc – Gyors kontra után az egyiptomi srác mellétartó lövésébe beleér Richardson, de a labda így is elkerüli Harper kapujának bal alsó sarkát.
67. perc – Meccs van, támadnak és rohannak a hazaiak. Egy jobbról érkező beadásnál Harper csak zavarni tud, a Newcastle-nek meg kellene tartania a labdát és lelassítania a tempót.
68. perc – Ide-oda lüktet a mérkőzés. Ameobi léphet ki Barton – ismét kiváló - labdájával, de a rossz átvétel miatt kisodródik és oda a helyzet.
69. perc – Ameobi csúsztatását Gutierrez szedi össze, befelé cselek után jobbal teker kapu mellé. Percenként helyzetek.
70. perc – Barton nagyon okosan lent marad egy Malbranque-fault után, fél percre megállítva a játékot és kicsit elvéve a Sunderland lendületét.
71. perc – Best szépen mozog el a védőtől Barton – ezúttal balról érkező - kiugratása után, de a lövést elsieti és csak az oldalhálót találja el.
73. perc – Gutierrez, talán egy korábbi sérülés pici kiújulása miatt, ápolásra szorul, de vissza tud jönni.
75. perc – Barton öt perccel korábbi heverészése óta ismét inkább a vendégek irányítanak. Bolo Zenden készül beállni.
78. perc – Malbranque okosabb, mint társai. Rápöcizi Simpsonra a labdát, így ő jöhet a bedobással. Ám a társa nem figyel és oda a potenciális kontra.
79. perc – Ha már a szakkommentátor megjegyezte, érdemes felhívni rá a figyelmet: Guthrie remekül játszik beállása óta. Igaz, Smith is jobban játszott, mint az utóbbi időkben bármikor.
80. perc – Még az én nem igazán szakavatott szememnek is könnyen észrevehető mennyivel összeszokottabb hátul a Williamson-Coloccini páros mint bármely másik Newcastle-duó.
81. perc – Enrique került helyzetbe Gutierrez pörgetése után. A félmagas labdát képtelen volt kellően leszorítani.
83. perc – Szűk nyolc perc (plusz a nagyjából standard 3 perc hosszabbítás), Barton egy kemény Bardsley-belépő után földön fekszik. Fordított esetben ez sárga lap. Hamarosan jöhet a Newcastle maradék két cseréje.
84. perc – Enrique borzalmas labdaeladásából semmi nem lesz, mert Coloccini, a megbízhatóan játszó Newcastle-védővonal legjobbja, lefüleli Gyan felé tartó passzt.
87. perc – A kinyíló hazaiak ellen folyamatosan megjátszhatóak a szélek. Ezúttal Best kap labdát a jobb oldalon, de csak szögletet harcol ki. A Newcastle a sarokrúgás után is megtartja a labdát.
88. perc – Barton az imént lecseszte a többieket a labdavesztések miatt. Most ő akar túl elegáns lenni Malbranque ellen és adja oda a játékszert.
89. perc – Csere mindkét oldalon. Jobban preferáltam volna, ha Lovenkrands nem akkor jön be, mikor a Sunderland cseréje, de talán nem fog ezen múlni.
90+1. perc – Hitetlennek tűnnek a piros-fehérek, amikor belépünk a hosszabbítás perceibe. De egy gól bármikor, bárhonnan beakadhat. Webb 5 perc (!) ráadást rendel el, miközben Gutierrez helyére érkezik a debütáló Dan Gosling érkezik.
90+3. perc – A második félidő legnagyobb Sunderland helyzete, egy jobbról érkező beadás után képtelen tisztázni a vendég védelem, de végül Gyan lövése fellélegezhetnek a Szarkák.
90+4. perc – Hihetetlen. Bardsley lövését Harper kipaskolja és a labda bepattan Asamoah Gyan fejéről. A Sunderland idén legalább 5. alkalommal játssza ki a „Get out of Jail” kártyáját.
Lefújás – Ilyen a foci és hasonló közhelyek … de egy ennyire második félidő után, ekkora jelentőségű rangadón különösen fájó az igazságtalan végeredmény. Helyesbítenem az 5. alkalmat, hazai pályán ez „mindössze” a 3. eset volt, hogy a hosszabbítás perceiben végeredményt befolyásoló gólt talált a Sunderland. A Man City ellen győzelmet, az Arsenal ellen, mint most is, egy pontot jelentett a mázli.

6 megjegyzés:

  1. Idegesítő, nem kicsit... meccs közben csak amiatt kellett izgulni, hogy ne a főzőműsort mutassák a stream-en, erre a 94. percben kiegyenlítenek. Éreztem, hogy még baj lehet a 90. perc után, amikor Shola 2 méterről a helyzetben lévő Lovenkrands háta mögé tudja csak adni a labdát, vagy amikor José (aki egész meccsen kiválóan játszott) valahogy bedobásra szerencsétlenkedi a labdát a 16-osunk közelében. Sajnálom nagyon a 2 pontot, én azért még mindig számolgatok kit lehetne megelőzni az előttünk lévők közül és ők is közéjük tartoznak.

    VálaszTörlés
  2. Colo tökéletesen játszott most =)

    VálaszTörlés
  3. nem láttam a 2. féálidőt sajnos, de "3. perc - Barton jobb külsővel Sholanak, a helyzet kimarad." ilyet egyszerűen tilos kihagyni...

    VálaszTörlés
  4. Úgy tűnik, Barton nincs eltiltva.

    VálaszTörlés
  5. Én is ezen filóztam az elmúlt napokban. Jól rémlik, hogy van január környékén egy "sárga lapokat törlő" nap? Mert tényleg ez volt idén az ötödik sárgája, de korábbi évekről rémlik egy hasonló szabály.

    VálaszTörlés
  6. Nem törlik a sárgákat, csak az 5 sárgára vonatkozó időpont járt le (asszem január 1., bár inkább meccsszámban kéne mérni). 10 sárga után még kaphat 2 meccset, ha most begyűjt 2 hónap alatt még 5-öt. A 15 sárgának meg nincs határideje, így ha az utolsó meccsen kapja valaki a 15.-et, akkor 3 meccset kap a köv. szezon elején.

    VálaszTörlés