2011. január 7., péntek

Könnyed kötelező győzelem

Kellett a három pont szerdán, szerencsére a játékosok is így gondolták, a West Ham pedig nem akart és nem tudott hozzászólni.

Meglepetésre Leon Best bekerült a kezdőcsapatba és meglepően jó játékához talán az is hozzájárult, hogy nem voltak álmatlan éjszakái élete első rendes PL-meccsével kapcsolatban, mert csak a mérkőzés napján tudta meg, hogy Shola Ameobi sérülése miatt ő kap bizalmat. Kiváló játékát minden bizonnyal Chris Hughton távirányítója bánta, viccelődtek páran Twitteren a találkozó során, hiszen, mint emlékezetes, a kiszivárogtatott látszólagos indokok között az is szerepelt, hogy a Hughton-vásárlások (pl. Leon Best) nem jöttek be a klubnak.

Komolyabbra váltva a hangot, a lehengerlő teljesítménynek köszönhetően egy olyan meccsen sikerült hozni a három pontot, amely előretekintve nagyon fontos találkozó lehet. Mint arról a későbbiekben, esetleg a holnapi minimini-felvezetésben említeni fogom, komoly hiányok elé tekinthet a csapat, kezd kijönni, hogy eddig nagy volt a szerencse a sérülések terén, valamint, hogy sokan játszanak rengeteg mérkőzést, így sérülést is könnyebb összeszedni.

Joey Barton újabb káprázatos mérkőzésének köszönhetően remek startot vett a csapat, a vezető gólig is legalább két alkalommal szolgált kiváló labdával a jobb oldalról. Bár a kezdő csatársort látva nem gondoltam, hogy működhet, létezhet a magas-kicsi kapcsolat, Leon Best is megvan 185 centi, amihez erőteljes felépítés párosul, míg Lovenkrandsnál a klub játékosai közül talán csak Kevin Nolan tud jobban érkezni a csúsztatásokra, jobban számítani azok lehetséges érkezési helyére. Napnál világosabban látszott ez a jó kapcsolat az első gólnál, amikor a kontra során felívelt labdát Best lefejelte dánnak, Leon a kevés védő hiányában el tudott szakadni mindenkitől, így egy gyenge labda is elég volt ahhoz, hogy nehéz ziccerbe kerüljön. Látva 44/150-es (meccs utáni adat) gól/meccs arányát, nem vártam, hogy ilyen magabiztosan be tudja fejezni az akciót.

A második találat egy remekbe szabott figura volt, Lovenkrands a leshatárról indulva labdát kapott egy szabadrúgásból, középre tett labdája bár Nolant kereste, végül Bestnél kötött ki, a felszabadulni látszó csatár pedig nem hibázott. A figura lényege az a szabály volt, hogy hiába van egy játékos lesen, ha először nem ő kapja a labdát, utána már nem számít, hogy lesen volt. A gólnál a szabadrúgás elvégzésének pillanatában Nolan méteres lesen állt és ha Lovenkrands hamarabb és pontosabban tud középre passzolni, meg is találja az ekkor már labda mögött, tehát nem lesen lévő csapatkapitányt.

A második gól után a Kalapácsosok kártyavárként omlottak össze, elvesztették minden bennük lévő önbizalmukat, szinte átadva azt a hazaiaknak. Nolan találata, a csapat harmadik gólja ennek eredménye volt. Onnan, abból a szögből 0-0-nál minden csatár megállítja a labdát, megnézni a kaput, céloz és tüzel, 2-0-s előnyben már könnyebben lövi el az ember, szinte ösztönből.

Mint várható volt, a szünet után a Newcastle visszavett, míg a West Hamnek némileg sikerült feltekerni a hangerőt és bár komoly helyzetet nem teremtettek, egy talált góllal újra éles meccsé varázsolhatták volna a mérkőzést. Aztán jött egy Nolan-, majd egy Barton-labda, a csatárpáros pedig végérvényesen eldöntötte a találkozót.

A győzelemmel nyolcadik helyre kapaszkodott a United, vesztett pontokban jobban állva a 7. Boltonnál. Európa felé persze még mindig nem kell kacsintgatni, hasonló jó szerencse kell a sérülésekkel és némi fejlesztés is kell a keretben, hogy tavasszal is lehessen azon polemizálni, hogy minek kell történni a nemzetközi porondhoz. Reális célkitűzésnek jelenleg a tisztes középmezőny tűnik, amelyhez az utóbbi két, nyerhető és kötelező meccseken aratott győzelem nagyban hozzájárult.

A korábbi hazai alázásokkal ellentétben itt nem járt áldozat nélkül a siker. Steven Taylor és Cheick Tiote is meghúzódott, Jonas Gutierrez rúgást kapott, Leon Best megsérült, Alan Smith nem "fit", míg ugye sérüléssel küzd Shola, Campbell és Carroll, utóbbi a Guardian szerint el lett küldve Dubaiba, hogy kipihenje az ősz fáradalmait.

Szombaton egy kellemes kupapárharc a TV-ben (SportKlub), majd két izgalmas rangadó a makik és a bibsik ellen. Érdekes hetek várnak ránk.

1 megjegyzés:

  1. Jó lenne látni legalább a második játékrészben Gosling-ot végre,a másik pedig,hogy a vszínűleg kezdő Guthrie bíztató formát mutat majd! Nagyon kedvelem a srácot,sajnálnám ha elkallódna nálunk.

    A jobboldali középpályás érkezését is bejelenthetnék még ma-ha már álmodozok...

    VálaszTörlés