2009. január 24., szombat

A számok világa

A héten nyilvánosságra hozták a klub 2008 júniusával záródó pénzügyi mérlegét. Mivel a hétvégén nincs igazán hír a csapat körül gondoltam nézzük meg hogyan zártunk anyagi szempontból, összevetve az előző pénzügyi esztendővel.

A fontosabb számok:

  • Költségvetés: £98.8M, tavaly £87.1M (megnövekedett televíziós jogdíjak)

  • Fizetések: £62.3M, tavaly £52.1M (a költségvetés 63%-a, az ideális érték 50%; tavaly 60%-on álltunk)

  • Owen sérülése miatti kompenzáció: £6.7M

  • Allardyce és csapatának elküldésével járó kiadások: £4.6M

  • A korábbi klubvezetés eltávolításával járó végkielégítés: £2.1M

  • Összesen: £20M veszteség, tavaly: £31.4M


Ashley eddig £248M-t költött (£138M a klub megvásárlása, £70M korábbi részletfizetések teljesítésére, £30M további befektetésre (játékosok) és további £10M a rendelkezésre álló készpénzmagnak) velünk kapcsolatban.

Korábban többször szó volt, hogy Ashley zsebből kifizetette a klub tartozásait, nagyjából £100M-t. Ez valójában kölcsön Ashleytől a klubnak, jelenleg kamatmentes.

A helyzet nem túl rózsás és egyelőre úgy tűnik a bevételek tovább fognak esni a szezonbérletek meg nem újítása miatt. A kieséssel járó anyagi veszteségeket pedig felbecsülni is nehéz.

7 megjegyzés:

  1. Kölcsön Ashleytől a klubnak? Vagyis önmagának? Ezt nem értem... Ha majd "visszakéri", annyival kevesebbet fog érni a klub, ami az övé, nem értem...

    VálaszTörlés
  2. nem esünk ki

    VálaszTörlés
  3. Azért adott kölcsön a klubnak, mert ha valaki megveszi tőle azt, akkor az az összeg tartozásként fog szerepelni, amit a klub köteles visszafizetni Ashleynek, mint magánembernek, így visszakapja a pénzét. Ha nem kölcsönként szerepelne, a klub árán felül nem kapná pluszba vissza a tartozások kompenzációjára elment összeget.

    VálaszTörlés
  4. @apcuk
    Joly tökéletesen összefoglalta. A klub 100 millával tartozik neki, tehát megspóroltuk a kamatokat és nem a bankok felé tartozunk

    VálaszTörlés
  5. Na várjatok, de ha nem kölcsönbe adja a 100 millát, hanem simán bepumpálja a klubba, kifizetjük az adósságot, akkor a klub 100 millával többet ér, tehát ő annyival többet kapna érte, ha eladná. Mi a különbság?

    VálaszTörlés
  6. "Ha nem kölcsönként szerepelne, a klub árán felül nem kapná pluszba vissza a tartozások kompenzációjára elment összeget." De akkor a klub is annyival többet érne, mivel ha lenne a csapatnak tartozása, akkor az annyival csökkentené az értékét, nem?

    VálaszTörlés
  7. Nem. A klubnak van egy értéke mínusz az adósság, tehát most kevesebbet ér a klub adósággal mint adósság nélkül érne. Ha ő azt rendezte volna saját forrásból, akkor a klub teljes áránál tartanánk. SZERINTEM.

    VálaszTörlés