2008. szeptember 2., kedd

After szeptember 1.

Tegnap lezárult az átigazolási időszak, pár hír, ill. annak hiánya alapján levonhatunk pár következtetést, majd megpróbálom értékelni a nyarat.

Tim Krul átigazolását korábban biztosra vette az SSN, ma délelőtt 10-ig semmilyen hivatalos információ nem érkezett erről, a hírt vasárnap reggel óta a hírcsatorna sem említette.

Valószínűsíthető tehát, hogy Krul nem megy sehova, bár egy cáfolatot azért szívesen fogadnék a Feyenoord vagy a mi részünkről.

Joey Bartonért tegnap komoly érdeklődés mutatkozott, a hírek szerint a Villa és a Pompey is elvitte volna, utóbbi állítólag Diarrát is bevette volna az üzletbe. Tegnap már a kommentek közé beírtam, Barton úgy érzi tartozik a klubnak és drukkereinek annyival, hogy nem lép le, hanem megpróbálja rendbehozni, amit elcseszett.

A reggeli lapok és délelőtti pletykák biztosra vették, hogy Alan Smith Liverpoolba utazott orvosi vizsgálatra, délután, este és éjszaka erről semmi hír sem érkezett, Smith tehát marad Newcastle-játékos.

Átigazolási üzletek

Érkezett
Jonas Gutierrez (RCD Mallorca, ism. összeg)
Danny Guthrie (Liverpool, £2.5M)
Sebastian Bassong (Metz, ism. összeg)
Fabricio Coloccini (Deportivo La Coruna, £9.1M)
Nile Ranger (szabadügynök)
Francisco Jimenez Tejada 'Xisco' (Deportivo La Coruna, £5.7M)
Ignacio 'Nacho' Gonzalez (Valencia, kölcsön)

Távozott
Stephen Carr (szabadügynök lett)
Peter Ramage (szabadügynök lett)
James Troisi (szabadügynök lett)
Lamine Diatta (szabadügynök lett)
David Rozehnal (Lazio, £2.9M)
Emre (Fenerbache, ism. összeg)
Abdoulaye Faye (Stoke City, £2.25M)
James Milner (Aston VIlla, £12M)

Értékelés

Ha csak a számokat nézem, visszaesést mutat a mögöttünk lévő két hónap. Csatárok tekintetében, ha sikerül elkerülni a jelenlegihez hasonló sérüléshullámokat nem lesz gondunk. Középpályán kevés a kreativitás, Gutierrez személye ebben némi előrelépést jelent, Emre és Milner távozása ugyanakkor visszavethet bennünket.

A török annyira nem volt aktív részese az elmúlt éveknek, de James itt léte alatt végig stabil kezdő volt, de emlékszünk Jermaine Jenas is ilyen volt és egy idő alig vártuk, hogy elvigye már valaki. A Spursnél is láthattuk, hogy képes kiugró teljesítményre, de sokszor képtelen kihozni magából a maximumot. Milnerrel is hasonló a helyzet, Roeder alatt 2007 januárjában eszméletlen formát futott, de sokszor 'csak' munkabírásával és lelkesedésével szolgált rá a játékpercekre.

[caption id="attachment_1244" align="alignright" width="218" caption="Guthrie lehet az új Rob Lee ... vagy Gary Speed, mindenki döntse el maga."]Guthrie lehet az új Rob Lee ...<br> vagy Gary Speed, mindenki döntse el maga.[/caption]

12 millió fontért szerintem nem hibáztunk az eladásával, de természetesen jobb lenne a szám íze, ha továbbra is nálunk lenne. Távozásával Gutierrez és N'Zogbia lesz várhatóan a két szélsőnk, mögöttük ott lesz a sorban talán Gonzalez, bár fogalmam sincs, hogy ő mire képes. Ne feledkezzünk meg Damien Duffról, aki a felkészülés alatt kifejezetten jól játszott, de a United és a Bolton ellen nem sokat próbálkozott egy az egyben, korábban is ezt hiányoltuk nála. Vérbeli (és jó formában lévő) szélső tényleg kevés van a klubnál, Geremi ugyan el tud játszogatni az oldalvonal mellett és néha még jó beadásokra is képes, de ez kevésnek tűnik. Sérülések szempontjából jó szezon kell, hogy ne legyenek gondjaink itt.

A belső középpályán nekem Butt kicsit kezd már kilógni a sorból, Guthriet nagyon jó igazolásnak tartom, Barton és Geremi is bevethető itt, esetleg Alan Smith is. Kíváncsi vagyok Keegan visszanyúl-e a tavaly bevált 4-3-3-hoz, ha lesz elég támadója. Ez esetben nem függnénk annyira az előbb említett szélsőjátéktól, hiszen tavasszal három alapvetően belső középpályás oldotta meg a középpályát.

A védelemben nagyon sok távozónk volt, meglepett Faye távozása, a többiek nem rúgtak labdába a stabil kezdő pozíciókért folytatott küzdelemben, de elég lesz egy, a mostani csatárainkat súlytó sérüléshullám, hogy gondjaink legyenek hátul. Coloccini remek vétel volt, még ilyen áron is, Bassong a Coventry ellen bizonytalannak tűnt. Cacapát és Edgart is beleszámolva öt középen is bevethető emberünk van, vészhelyzet esetén Beye is eljátszogat ott, de fizikailag nem arra a posztra való. Az átlagos tudással nincs gond, de az öt emberből kettő (Bassong és Edgar) viszonylag tapasztalatlan.

[caption id="attachment_799" align="alignleft" width="416" caption="A következő években Coloccini lehet a legkelendőbb játékosunk."]A következő években Coloccini lehet a legkelendőbb játékosunk.[/caption]

A védelem szélén konkrétan nincs elég emberünk, Beye helyén Edgar tud játszani, de picit lassú, Geremi is ha szükség van rá, hátra tud menni, de egyikőjük sem ideális megoldás. Ráadásul Habib rossz formában kezdte a szezont, szükségünk lenne a tavalyi játékára. A másik oldalon Enriqueben sajnos benne van a fatális baki, Edgar szintén szerepelt már ezen az oldalon, Bassong mivel bal lábas bevethető itt, N'Zogbiát minél hamarabb el kellene felejteni.

A keretünk tehát sajnos nem lett rendesen feltöltve, a játékosok egyéni tudása bizalomra adhat okot, de a mélység hiánya a szezon során jó párszor meg fogja bosszulni magát - csatárok tekintetében már most szívtunk egy kicsit. Ha szerencsénk lesz a sérültekkel és nagyon bejön a tegnap igazolt két srác, akkor odaérhetünk akár a hatodik helyre is, reálisabb cél a legjobb 8. Ha viszont pechesek leszünk a sérültekkel, elképzelhető, hogy akár a felsőházról is lemaradunk.

Összességében jobb nyárra számítottam, az érkezők névsorával kapcsolatban nincs kifogásom, de örültem volna, ha nem adjuk el Milnert és Fayet. A május-júniusi hírekből (Owen és Martins távozása) szerencsére nem lett semmi, előbbi valószínűleg hamarosan hosszabbít. Tudtuk, hogy nem fogunk egyből hatalmasat ugrani, nem igazolhat mindenki Robinhot az utolsó pillanatban.

Törekedni kell a jó hazai mérlegre, idegenben a bátor játékra, de mindenekelőtt legyünk türelmesek a csapattal, nem kell olyan rajtot levágni, mint tavaly a City, vagy azelőtt párszor az Everton, a lényeg, hogy a végén kerüljünk oda, ahová kell, a felsőházba.

Kellemes szurkolást kívánok mindenkinek az egész szezonra és minél sűrűbben keressétek fel az oldalt.

Howay the Toon!

1 megjegyzés:

  1. és mindenki go a puskás stadionba szombaton:)
    hajrá magyarok!

    VálaszTörlés