2008. november 28., péntek

Januári szerződésmizéria

2009. január 1-jével nem csak az egy hónapig tartó átigazolási időszak veszi kezdetét, hanem a nyáron lejáró szerződésű játékosok ettől a naptól kezdve szabadon tárgyalhatnak minden klubbal és egymás után hallgathatják a mesés ajánlatokat.

Ebben a posztban azt veszem számon, hogy nálunk kik azok, akiket meg kell tartani és kik azok, akiket nyugodtan elengedhetünk. Posztonként haladok.

Steve Harper - kapus
Harps 15 éve szolgál bennünket hűséggel, beszédes, hogy ezen időszak alatt mindössze 101 alkalommal szerepelt a csapatban. A nyilvánvaló ambícióhiánya ellenére (ha akarta volna ma már válogatott lehetne) úgy érzem most tényleg el kell engednünk. Tim Krul és Fraser Forster már tülkön ülve kopogtatnak a nagycsapat ajtaján, két ekkora tehetséget nem lenne szabadon parlagon hagyni. Remélem a többi élvonalbeli klub felismeri Harper kvalitásait és jövőre viszontlátjuk valahol.

Claudio Cacapa - védő
Mint a Lyon ex-kapitánya úgy éreztem megfogtuk vele az isten lábát. Nem így történt és bár volt egy jó időszaka Allardyce alatt, idénre kikerült a kezdőből és nem látom értelmét a szerződéshosszabbításnak. Szívfájdalom nélkül elengedném, pláne, hogy csak a helyet foglalja Kádár Tomi elől.

David Edgar - védő
Volt néhány egészen ígéretes mérkőzése, a Man Unitednak lőtt gólja pedig az utóbbi pár évben Newcastle-szurkolásom egyik legszebb élménye volt. Mindazonáltal - megfelelő mérkőzésszám hiányában - nem produkálta azt a fejlődést, ami miatt érdemes lenne magunknál tartani.

Nicky Butt - középpálya
Borzalmasan indult a Newcastle-karrierje, kölcsön is kellett adni a Birminghamnek és szentségelt mindenki, hogy a Brummies kiesett és Buttnak vissza kellett jönnie. Aztán jött a Villareal elleni két gól még 2006 nyarán és egyből megváltozott a szurkolók hozzáállása. Butt a következő két szezonban egészen kiválóan játszott, előbb folyton fedezve Scottie Parker butaságait, majd amolyan Rob Lee féle midfield general volt, osztogatta a labdát, visszaszerezte azt az ellenféltől, stabilitást adott a csapatnak. Egy éves opciónk van rá, először én csak ezt realizálnám, mert Butty idén mintha elvesztett volna egy sebességi fokozatot. Nyugodtan várhatunk még egy évet a döntéssel, ha tartja a mostani formáját, akkor 2010 nyarán megkínálhatjuk egy szerződéssel és nálunk vonulhat vissza.

Shola Ameobi - csatár
Októberben igyekezett minket arra emlékeztetni milyen jó volt, amikor néha odatette magát a pályán. 8 év alatt a nufc.com adatai szerint 49 találatot jegyez, a gól/kezdés aránya 34% körül mozog, ha hozzávesszük a padról való beszállásait, ez az adat 20%. Közel sem kielégítő, ráadásul Shola sosem látszik meghalni a pályán, ami még elviselhetetlenebbé teszi a gólok hiányát. Remélem el sem gondolkodunk egy új szerződésen.

Mark Viduka - csatár
Másfél év alatt Kinnear a harmadik menedzsere a klubnál, szegény Mark mikor 2007 nyarán azt nyilatkozta, hogy azért választott minket, mert a klub jó irányba valószínűleg nem erre számított. Sérülésekkel telitüzdelt időszaka van Vidukának, tavaly is mindössze 28 meccsen szerepelt (21-szer kezdőként), idén még nem láthattuk. Gólérzékenysége elvitathatatlan, de azt hiszem teljesen helytálló a Boro-s ideje alatt ráaggatott lusta jelző. Egy éves opció van Mark szerződésére is, de nem tudom, hogy ez a klubé vagy az övé. Akármelyik is, mindkét fél részéről megéri érvényesíteni: nekünk kell a csatár, de új szerződést adni nem érné meg. Viduka pedig az sérülései miatt aligha számíthat újabb jó kis szerződésre másik klubtól, ha nyáron szabadügynökké válik.

Michael Owen - csatár
A legfontosabb név a listán. Nem érdekel ki mit mond róla, továbbra is a legjobb angol csatárral van dolgunk. Nem az a tipikus gólvágó, mint Rooney, a többiek segítségével viszont a legkisebb helyzetből is eredményes tud lenni. Tekintve, hogy nem vagyunk bőlére eresztve kreatív játékosokkal létkérdés Owen megtartása. A pletykáknak legyetek kedvesek nem felülni, most télen Owen maximum a nagy négyes valamelyikéért lépne le, egyedül az Arsenalnak lehet rá szüksége, ők mióta felhúzták az Emirateset sóherek, úgyhogy ne tessék aggódni. Más kedvéért Owen nem fog mozdulni, akkor már inkább megvárja a nyarat. Az ideális az lenne, ha valamikor tavasszal hosszabbítanánk vele újabb négy évre. Az őszi nyilatkozatai alapján nyitott erre, már csak a klubnak kellene valamit lépnie. A legnagyobb gátoló tényező Owen fizetése lehet. Shepherdék álompénzért csábították ide, de neki is fel kell ismerni, hogy nem érdemes ennyit kérnie. A nagy négyesen kívül egyedül talán a Man City lenne képes megadni neki a pénzt, de kétlem, hogy aktívan érdeklődnének majd, mikor bárkit leigazolhatnak a nyáron. Egy másik problémát viszont a klubnak kell megoldania: el kell "adni" Owennek, hogy érdemes maradnia. Valami konkrét tervet kell neki mutatni, ami miatt érdemes lehet maradni neki. Ne feledjük, Owen se bajnokságot, se Bajnokok Ligáját nem nyert még és ha nem lát komoly javulási lehetőséget akkor kisebb fizetésért lehet, hogy odaszegődik valamelyik nagyobb klubhoz a trófeák megnyerésének reményével. Reméljük nem így lesz.

5 megjegyzés:

  1. Posztonként haladsz ebben a posztban? :)

    VálaszTörlés
  2. Nem is vettem észre. :)

    Viszont tök jó, úgyhogy nem javítom. :)

    VálaszTörlés
  3. Tudom,tudom mindig károgok,de azért Harps... A poszt többi posztját adom,ha-ha! Holnap győz(z)ünk! TOON!

    VálaszTörlés
  4. Egyébként Fraser Forster azért nem túl nagy tehetség a hírek szerint, vagy rosszul tudom? Úgy hírlik, Krul sokkal többre viheti.

    VálaszTörlés
  5. Áprilisban (mikor új szerződést kapott) mondták róla, hogy rengeteget fejlődött, idén a tarcsiban is jól védett mikor játszott, most kölcsönben (igaz egy nagyon jól védekező Stockportban) még nem kapott gólt.

    VálaszTörlés