2008. október 21., kedd

Így látja Sir Bobby

Tegnap, amikor megláttam Sir Bobbyt a lelátón egyrészt nagyon megkönnyebültem, hogy még mindig jó állapotban van és ki tud járni a meccsekre. Másrészt eszembe jutott, hogy pár napja ő is elmondta véleményét a kialakult helyzetről.

Következzék most ez.

Rengeteg szó van, amivel ki lehetne fejezni a Newcastlenál történteket, és néhány kifejezés egészen bántó volt, de ha nekem kellene a klubbal kapcsolatos érzéseimet egy szóba öntenem, a szomorúságot választanám. Nem pusztán csalódott vagy szörnyű vagy visszataszító, egyszerűen szomorú, hogy egy ilyen nagy, fantasztikus klub erre a pontra jutott.

A Newcastlenál töltött öt évem csodálatos volt. Vezetni az apám kedvenc klubját, húha. Ha apu ezt megélte volna, nem hitte volna el. Olyan büszke lett volna, hogy végig bukfencezett volna minden meccsre egészen a stadionig. A gödör mélyén volt a klub, amikor átvettem. Nehéz szembenézni vele, hogy a klub odáig, ha nem lejjebb süllyedt vissza.

Túl sok menedzser fordult itt meg nagyon rövid idő alatt és a játékosigazolás borzalmas volt. Ki volt ezért a felelős, nem tudom. Kevin Keegan esetében, ami az egyik érve volt, olyan játékosokat hoztak, akikről nem is hallott. Olyan játékosok érkeztek a klubhoz Kevin ideje alatt, akikről nem tudni ki vette őket.

Felemelő érzés volt, nagyon boldog voltam (amikor Keegan visszatért). Azon a napon az egész város eksztázisba esett, mindenki izgatott volt, a Messiás visszatért; eltart majd egy kis ideig, de helyrehozza a dolgokat.

Mindenki azt hitte, hogy remek kapcsolata lesz Mike Ashleyvel, hiszen három éves szerződést kapott, a klub biztosan mögötte lesz. Sokkoló volt, de ugyanakkor inspiráló választás. Mondtam is magamnak 'végre, ez lesz az'. De aztán jött a svédcsavar és kinevezték Dennis Wiset és ő Londonból irányít. Kétséges, hogy Dennisnek meg van-e a tehetsége, szakértelme és tapasztalata ezen a területen.

Alannek (Shearer) lehet, hogy nincs semmi tapasztalata, de töviről hegyire ismeri a klubot, tudja, hogy éreznek a szurkolók és elkötelezett lenne. Szerintem Alanből nagyon jó menedzser lesz. Tekintélye van, mindenki tisztelte az öltözőben. Imádta a klubot, azt akarta, hogy minden tökéletes legyen. Egy dolog hiányzik belőle, a kellő tapasztalat, hogy egy olyan klubot vezessen, mint a Newcastle, ehhez tapasztalt ember kell. Vajon visszajön Kevin, vagy talán megbízzák Alant vagy kettejüket vagy teljesen mást neveznek majd ki, nem tudom.

Joe Kinnear emlékezetes sajtótájékoztatójáról:

Hogy magyarázzák ezt meg a newcastlei pedagógusok a gyerekeknek? Szerintem ez inkább arra ösztönzi az embereket, hogy a rögbit válasszák.

Akkor jött ez, amikor az emberek kétségbeesetten kerestek okokat, hogy büszkék legyenek a csapatukra. Néhányan biztos azt gondolják, hogy az újságírók megérdemelték ezt; szerintem a klub ezzel csak egy vagy két fokkal még mélyebbre került. A Newcastle menedzsere ilyeneket mond? Ennek nem szabad megtörténnie. Ez egy méltóságteljes, tisztességes és felelős munka.

Nagyjából olyanokról beszél SBR, amit eddig is tudtunk, mégis azt hiszem jó ezt így egyben látni. A Kinnearos véleményével annyiban egyetértek, hogy sajnálatos, hogy a mai foci angol élfoci kilökte magából az úriembereket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése