2009. augusztus 25., kedd

A Guardian rávilágít a dolgokra

A mai Guardian kicsit jobb megvilágításba helyezi, hogy miért adott határidőt jövő hétfőig a klub Moatnak. Nem fogom az egész cikket leközölni, inkább összefoglalnám a lényeget.

A lap szerint a klubnak jelenleg nagyjából 40 millió fontnyi hitele van a különböző bankok felé. Ezt ne felvett hitelként képzeljétek el, hanem mint egy jól terhelhető hitelkártyával történt vásárlások miatt felgyülemlett tartozás. Ebből nagyjából 20 millió font a tartozás a Barclays felé, amelynek üzletpolitikája szerint a másodosztályú klubok maximum 10 millió font mínuszban lehetnek. A jelenlegi megállapodás augusztus 31-én jár le, ekkor lenne köteles a klub kifizetni 10 millió fontot, lecsökkentve a tartozást.

Ashleynek meg van a lehetősége, hogy ezt a pénzt kfizesse, ha viszont neki kell rendezni a számlát, akkor várhatóan visszalép az eladástól. Moatnak mindeközben az a célja, hogy meggyőzze a Barclays vezetőit, hogy nem kockázatos nekünk továbbra is nagyobb maximális hitelt engedélyezni, hiszen a klub meglehetősen különbözik egy tipikus Championship-csapattól.

A kérdéses 10 millió fontot - ha nem sikerül Moatnak másban megegyezni a bankkal - azonnal fizetni kell, a kötbér borzasztóan magas. Moat és támogatói már a klub megvásárlásához szükséges 100 millió fontot is csak nagy nehezen tudják összeszedni, ha ezek után még 10 milliót ki kellene csengetni a Barclaysnek, akkor már aligha maradna pénz Alan Shearer átigazolási igényeinek megvalósítására.

Ilyenkor kicsit kinyílik a bicska a zsebemben. A transfermarkt.de adatai szerint közel 24 millió fontért adtunk el játékosokat a nyáron (ha ehhez hozzávesszük a januári időszakot, nagyjából 30 millió font az összeg), a működési költségek elsősorban Owen, Viduka, Martins és Duff távozásával jelentősen csökkentek, a stadion egyelőre úgy néz ki 35-40 ezernyi nézőre minden bajnokin számíthat. Egyedül a televíziós csökkenése jelenthet komolyabb hiányt a kasszában, de továbbra sem értem miért nem tudtunk 1-2 igazolást végrehajtani.

Ráadásul az új határidő augusztus 31., vagyis teljesen kizárt, hogy pénzért érkezzen hozzánk valaki. Kritikus, hogy szabadügynökökből és/vagy kölcsönjátékosokból mélyítsük a keretet, ősszel és télen jóval gyakoribbak lesznek a sérülések.

A cikk nem említi, de Ashley könnyen lehet, hogy ősszel sem dönt a maradás mellett, legfeljebb csökkenti az árat. Tekintve, hogy egy hetünk lenne arra, hogy újabb embereket igazoljunk és még mindig nem hajlandó kezébe venni a gyeplőt, mindent meg fog tenni, hogy megszabaduljon tőlünk. Ekkor pedig jobban jár, ha egy jó formában lévő csapattól válik meg, mintha egy 6-7. helyre visszacsúszott, feljutást nem biztosan kiharcoló klubot próbál elsózni.

Ezzel együtt továbbra sem értem, miért nem pumpált még egy kis pénzt/használta fel a játékoseladásokból befolyt pénzt arra, hogy megerősítse a csapatot, ami 1 év múlva egy PL-klub lett volna és nagyjából megduplázta volna a csapat értékét.

Borzalmas nyáron vagyunk túl, a csapat egyelőre kárpótol minket, de előre rettegek attól, mi lesz, amikor alábbhagy a forma és elkezdenek kidőlni a kezdőjátékosok.

1 megjegyzés:

  1. Hátjah attól hogy most jól megy a csapatnak a bajnokságban attól nem lesz sokkal jobb a pénzügyi helyzet.Főleg igy hogy nem érkezik senki a klubhoz hanem csak távoznak .

    VálaszTörlés