2009. augusztus 6., csütörtök

Barry Moat az új favorit

A csütörtöki lapok szerint Barry Moat, Newcastle-i üzletember csoportja a legesélyesebb a klub megvásárlására. Bár az újságok egy pénteki határidőről beszélnek, még minimum két hét kellhet az üzlet lebonyolításához.

[caption id="" align="aligncenter" width="308" caption="Moat (B) Llambias oldalán tavaly májusban, amikor előbbi jelentős összeget adományozott a klub Akadémiájának."][/caption]

The Times

A Seymour Pierce, a Newcastle United eladásával megbízott befektetési bank, azt fogja javasolni Mike Ashley-nek, a klub tulajdonosának, hogy fogadja el egy Barry Moat, neves Tyneside-i üzletember, által vezetett csoport ajánlatát.


Keith Harris, a Seymour Pierce elnöke, részt vett a régóta húzódó, Moat által képviselt csoporttal folytatott tárgyalásokon. Moat, akinek már régóta saját boxa van a St. James' Parkban, valószínűleg Egyesült Államok-beli üzletembereket képvisel, és Harris szerint most már ez a csoport a legmegfelelőbb vevő és valamikor a következő 48 órában Ashley-nek azt fogja tanácsolni, hogy fogadja el az ajánlatukat.


Amint azt a Times tegnap jelentette, Ashley péntekig vár ajánlatokat. Mióta az elmúlt szezon végén kifejezte eladási szándékát, a kért ár 100 millió font volt.


Ha Moat ajánlatát elfogadják, az pozitív fejlemény lehet Alan Shearer számára, aki továbbra is szeretne a Newcastle menedzsere lenni, közel áll Moathoz, aki többek között aktív szervezője volt egykori angol válogatott csatár búcsúmérkőzésének. Ha Ashley úgy dönt, nem fogadja el az ajánlatot, a sportáru-kereskedő még egy idényen keresztül meg fogja tartani a klubot és kész újabb 40 millió fontot a klubba pumpálni, hogy megbirkózzon a fizetésekkel és egyéb költségekkel.



A Guardian bemutatja Moat hátterét.
Egy másik gond a Seymour Pierce számára, hogy Moat, legalábbis az üzleti világban, rendkívül kerüli a nyilvánosságot és ragaszkodott hozzá, hogy személye szigorúan őrzött titok maradjon a tárgyalások során. Mindvégig kérte, hogy neve ne kerüljön a nyilvánosság elé, amíg nincs valamilyen megegyezés és volt egy ki nem mondott félelem, hogy eláll az üzlettől, ha a sajtó megtudja a nevét.

Észak-keleten leginkább mint a Premier Direct Group, egy South Shields-i cég, alapítója és későbbi tulajdonosaként ismert, keveset tudni arról, mivel foglalkozott Moat, miután 2005-ben személyes okok miatt elhagyta a Premier Directet.

A Premier Direct könyveket, játékokat és ajándékokat adott el iskoláknak, kórházaknak és önkormányzatoknak az Egyesült Királyságban és Írországban. Később kozmetikai termékek házalós eladása és mindenféle katalógusok kerültek a cég profiljába.

2008-ban, három évvel Moat távozása után, a részvényeik kereskedését felfüggesztették és a cég ellen csődeljárás indult.

Közben, 2007-ben, Moat nagyjából 18 millió fontért 2566 hold földet vásárolt Northumberlandben egy egyházi közösségtől, "befektetési célokkal". Moat és felesége úgy hírlik a felkapott Darras Hall környékén élnek, Newcastle-től északra, szomszéduk többek között Shearer.

Gordon Farquhar, a BBC szakértője
Volt szó egy nem hivatalos pénteki határidőről, amit Mike Ashley adott meg, hogy az eladás az idény kezdetére meg legyen oldva, de ez nem fog megtörténni.

A hivatalos ár még mindig 100 millió font és bárki aki ennyi pénzt beáldoz, nagyon alaposan végig fogja nézni a papírokat, ami hetekig is eltarthat.

Moat neve úgy kellett a sajtónak, mint egy falat kenyér, hogy végre tudjanak már konkrétumot is írni. Ezzel együtt úgy vélem valós lehet az ő vagy a csoportja érdeklődése, ugyanakkor egy esetleges üzlet leghamarabb szeptemberre várható.

Viszont nem nagyon tudok mit kezdeni a Kinnear- és O'Leary-pletykákkal (Kinnear azt mondja, elutasította a klub ajánlatát, egy friss pletyka szerint O'Learyt akarják ideiglenes menedzsernek). Ha a klub ki akar nevezni valakit, még ha csak határozatlan időre is, akkor miért nem keresik meg Shearert?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése