2009. augusztus 14., péntek

CCC-körkép, VI. rész - Reading

Mivel csak 5 részig jutottam a nyár alatt, mostantól mindig az aktuális ellenfélről olvashattok egy rövid ismertetőt. Korábbi részek: Barnsley, Blackpool, Bristol City, Cardiff City, Coventry City.

Annyira nem lehet ismeretlen a Reading, két éve még első osztályúak voltak, 2006/07-ben pedig remek szezont futottak újoncként az első osztályban, egyetlen ponttal maradtak le az európai szereplésről. Az azt követő évben azonban beütött a szokásos "nehéz második év", és hiába nyertek a zárónapon, 18. helyezettként kiestek a Championshipbe.

A klubot 1871-ben alapították, és mintegy száz évig Kekszesek volt a becenevük, amit a város akkori legnagyobb gyárja (egy kekszgyár) után kaptak. A cég 70-es években bekövetkezett megszűnése során váltottak a Királyiak (Royals) becenévre.

A ma is életben lévő sorozatok közül egyet sem nyertek meg, 1941-ben megnyerték a London War Cupot, illetve 1988-ban a hét szezont megélt Full Members Cupot, amelyet az angol klubok Európából való kitiltása után vezettek be, az első két osztály csapatai vehettek részt.

A 19. században szinte néhány évente váltogatták otthonukat, majd 1895-ben profi klubbá váltak és 1896 szemptemberében beköltöztek az Elm Parkba, amely 1998-ig adott otthont a csapatnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="320" caption="Elm Park"][/caption]

Az első világháború előtt a Readingtől rettegett egész Olaszország, ugyanis egy 1913-as túrájuk során elverték a Genovát, az AC Milant, az aktuális bajnok Pro Vercellit és az olasz válogatottat. A csapat felemelkedése azonban a világháború miatt megrekedt, játékosaik közül sokan elestek a frontokon.

1920-ban kerültek be a Football League harmadosztályába és pár kivételtől eltekintve azóta is mindig harmad- és negyedosztályú klub voltak. Ekkoriban, 1927-ben érték el legnagyobb FA-Kupa sikerüket, egészen az elődöntőig meneteltek, ahol a későbbi győztes Cardiff City búcsúztatta őket.

A 90-es évek közepén indult el a Reading mostani szárnyalása. A '91-ben kinvezett Mark McGhee munkája 1994-ben beért, amikor megnyerték a harmadsztályt, majd a következő idényben, bár McGhee távozott, másodikak lettek a másodosztályban. Ez PL-tagságot ért volna, ám ekkor csökkentették az első osztály létszámát 22-ről 20-ra, így a Readingnek részt kellett vennie a playoffban. A Tranmere Rovers kiütése után a döntőben a szünetben már 2-0-ra vezettek a Bolton Wanderers ellen, ám a hajrában kiegyenlített a Bolton, a hosszabbításban pedig 4-3-ra diadalmaskodott.

[caption id="" align="aligncenter" width="585" caption="Madejski Stadium"][/caption]

Visszaesés következett és 1998-ban visszacsúsztak a harmadosztályba, ám még ugyanebben az évben beköltöztek a - szerényen - elnökről elnevezett Madejski Stadionba. 2001-től kezdve jól választott edzőket a csapat, Alan Pardew vezetésével visszakerültek a másodosztályba, playoff-résztvevők is voltak, amikor a West Ham lecsapott Pardewra. A távozó szakembert egy újabb, mára már nagy név, Steve Coppell követte.

Coppell első évében három ponttal maradt le a playoffot jelentő 6. helyről, négy éve viszont 106 ponttal, 99 rúgott góllal és mindössze két vereséggel nyerték meg a másodosztályt és jutottak fel történetük során először az angol élvonalba. Coppell munkáját kollégái az év menedzsere díjjal ismerték el.

Újoncként a Reading ott folytatta, ahol abbahagyta, bemutatkozó mérkőzésükön 3-2-re legyőzték a Middlesbrought és 55 ponttal a 8. helyen végeztek, Coppellt pedig sorozatban másodszor az LMA az év menedzserének választotta. Bár lemaradtak az UEFA-Kupáról, némileg furcsa volt, hogy nem vállalták az indulást az Intertotó-kupában. Coppell indoklása szerint a keret még nem volt elég mély a kétfrontos küzdelemhez, mint később kiderült az egy front is túl sok volt.

A csapatot elérte az ilyenkor sokszor előforduló második idényes visszaesés és bár csak az utolsó napon dőlt el, a Reading kiesett a másodosztályba. Nevükhöz fűződik a PL-történetének leggólgazdagabb mérkőzése, egy 7-4-es vereség a Fratton Parkban.

Tavaly minden jel arra mutatott, hogy rögvest visszakerülnek az első osztályba, 15 veretlen mérkőzéssel rajtoltak, ám a szezon második felében visszaestek, elsősorban a gólhiány miatt és lemaradtak az automatikus feljutást érő helyekről. A playoff első körében a későbbi feljutó Burnley búcsúztatta őket. A mérkőzés után Steve Coppell lemondott, az új szezont Brendan Rogers irányításával kezdték, aki a nyitófordulóban 0-0-t ért el hazai pályán a Nottingham Forest ellen, így már 10 bajnoki óta nyeretlenek odahaza.

[caption id="" align="aligncenter" width="470" caption="Húzzál a pályáról, te szerencsétlen!"][/caption]

Kabalaállatukra, Kingsleyre azt hiszem sokan emlékszünk, 2006 áprilisában, az ellenünk játszott mérkőzésen "állította ki" Mike Riley a hiperaktív oroszlánt.

5 megjegyzés:

  1. húzzál le a pályáról te szerencsétlen:D:D:D

    VálaszTörlés
  2. Számomra az utóbbi idők legrokonszenvesebb újonca voltak a PL-ben,pár igazán jó játékossal és kitűnő menedzserrel. Kár értük (is)!
    Ezerszer szimpatikusabbak voltak,mint a Hull,Stoke-féle mocskok.
    Apropó,vesszen a Hull! Gyűlölöm őket és soha nem fogom elfelejteni a nagyarcú,köcsög Brown nótázását,amikor megtudta a végeredményt a Villa Parkból! Szeretném,hogy vele essenek ki,de valószínűbb,hogy már januárban kirúgják majd...

    VálaszTörlés
  3. @Holmes
    Teljesen egyetértek. A Stoke gyenge focit játszik, a Hull nem annyira, de Brown miatt a halálba kívánom őket. Harmadik kieső pedig legyen a Wigan, rögbis város minek a PL-be.

    VálaszTörlés
  4. @marci
    Részemről okés.Megdöbbentő viszont,hogy a makik mennyi pénzt költöttek már eddig is.Eléggé megerősödtek-papíron legalábbis.Kiesési gondjaik valószínűleg nem lesznek.Úgy néz ki felcserélődtek a szerepek,ők állandósítják helyüket a PL-ben,mi pedig leszünk a liftezők...
    Jelenleg legalábbis így állnak a dolgok szerintem.
    Iszonyú pénzek röpködnek fent,a feljutás önmagában még nem elég-rengeteget kellene költeni és Ashleyvel erre esély sincs.

    VálaszTörlés
  5. @Holmes
    Recept a jó szerepléshez: végy egy tulajdonosi kört/menedzsmentet. Meglepődnék, ha nem érnének fel a felsőházba, jövőre pedig megcélozhatják a kupás helyeket. A játékosokért kiköhögött pénzek iszonyatosak, de a klubok bevételei is, egy valamire is való tulajdonossal nem teljesíthetetlen úgy költekezni, mint a Sunderland, kár, hogy ez most nálunk még hiányzik.

    Ashley szerintem jövőre már nem fogja rontani a levegőt, akár jól végződik a szezon, akár rosszul, ha maradt egy kis esze, elmegy. Legalábbis remélem, lassan szégyellnivaló ami a klubnál folyik. Nem teszem ki ide, de ajánlom figyelemetekbe:
    http://www.tottfanzine.co.uk/2009/08/14/view-from-jimmy-kembo-trialist/

    VálaszTörlés