2009. augusztus 19., szerda

CCC-körkép, VII. rész - Sheffield Wednesday

Korábbi részek: Barnsley, Blackpool, Bristol City, Cardiff City, Coventry City, Reading.

A Wednesday egy 1820-ban alapított krikettklubból alakult 1867-ben. Az ok egyszerű, télen nem lehet krikettezni és a klub úgy gondolta a focival fitten lehet tartani a csapattagokat. 1882-ben vált ketté a foci és a krikett, utóbbi 1925-ben meg is szűnt, a labdarúgóklub pedig 1887-ben profi klubbá vált.

Ekkor költöztek el a Bramall Lane-ről, a Sheffield United jelenlegi otthonából az Olive Grove-ra. 1892-ben kerültek a Football League-be, 1896-ban már FA-Kupa győzelmet is ünnepelhettek. A századfordulón újra költözniük kellett, és egy akkor még városon kívül lévő telken pár hónap alatt felhúzták saját stadionjukat, a Hillsborough-t (akkor még nem így hívták).

A második világháborúig stabil első osztályúak voltak, bajnoki címek, kupagyőzelmek is összejöttek, az 50-es években fel-alá lifteztek, majd a 60-as években ismét stabilizálták helyüket az élvonalban, ám sajnos a 70-es években eljött a klub sötét korszaka, amelynek nagy részét a harmadosztályban töltötték, kis híján kipottyanva a negyedik vonalban. A 80-as és 90-es évek nagy részét az első osztályban töltötték, 1991-ben Liga-kupát is nyertek, két évre rá négyszer is játszottak a Wembleyben, de trófeát ezúttal nem sikerült nyerniük.

Az évtized második felében esztelen költekezésbe kezdett a Wednesday és az ezredfordulóra már nem bírta a klub az adósságot, majd 2000-ben kiestek az élvonalból, három évvel később pedig már a harmadosztályig csúsztak, az azt követő évben pedig kis híján onnan is kiestek. A 2004/05-ös szezonban Paul Sturrock került a menedzseri posztra, és ötödik helyükkel bejutottak a playoffba, amelynek cardiffi döntőjét, ahol 4-2-re legyőzték a Hartlepoolt, a helyszínen több, mint 50 ezer Wednesday szurkoló látta.

A Championshipben szenvedve tudtak bennmaradni, Sturrockot pedig 2006 őszén kirúgták, Brian Laws került a helyére. A 2007/08-as idényben története legrosszabb rajtját produkálta a csapat, első hat mérkőzésüket elveszítették, de végül a szezon utolsó napján ki tudták harcolni a bennmaradást.

Tavaly stabil középcsapattá váltak, végül 12. helyen végeztek és a bajnokság legjobb hazai mérlegét tudhatták magukénak.

[caption id="" align="aligncenter" width="300" caption="Menekülnek a Liverpool drukkerek."]Menekülnek a Liverpool drukkere.[/caption]

Közel 40 ezres stadionjuk, a Hillsborough, a másodosztály második legnagyobb pályája. A pálya történetének leghíresebb eseménye 1989. április 15-én történt, amikor egy FA-Kupa eldöntő során 96 Liverpool-szurkoló vesztette életét. A tragédiát az okozta, hogy túl sok nézőt engedtek be a Liverpool szektorába, a pályához közel álló szurkolók pedig kénytelen voltak a kerítésen át a pálya felé menekülni, ez sajnos nem mindenkinek sikerült. A tragédiát követően Anglia-szerte elbontották a kerítéseket és megszüntették az állóhelyeket.

Kedden jelentette be a klub, hogy kibővítik a stadiont, 2012-re 44825, 2016-ra 50 ezer férőhelyesre. Valószínűleg a bővítésnek - a csapat ambíciói mellett - az is az oka, hogy szerepeljenek az angolok vb-, és Eb-rendezéssel kapcsolatos terveiben.

Bár nemzetközi szinten komoly eredmény nélkül állnak, a 4 bajnoki cím, 3 FA-Kupa és 1 Liga-kupa győzelem is megerősíti, hogy a Wednesday Anglia egyik meghatározó labdarúgóklubja.

30 megjegyzés:

  1. marci, mienk a legnagyobb pálya, nem? :)

    VálaszTörlés
  2. Ti találtatok streamet? nekem egyenlőre nem sikerült..

    VálaszTörlés
  3. Ha más nincs:http://www.chroniclelive.co.uk/nufc/2009/08/19/blog-on-the-tyne-at-the-sheffield-wednesday-game-72703-24478420/

    VálaszTörlés
  4. király,ez elég korán jött!

    VálaszTörlés
  5. @kopasztomasz
    crap, belezavarodtam a "másodosztály második legnagyobb" kifejezésbe :)
    javítom menten

    VálaszTörlés
  6. rádió: http://www.ustream.tv/channel/newcastle-united-v-sheffield-wednesday---live-match-commentary

    VálaszTörlés
  7. Kellene még egy gól, egy gólt bármikor tudunk kapni.

    VálaszTörlés
  8. Tominak ma se jött össze a beállás. A Liga-kupában nagyon kijárna neki egy 90 perc.

    VálaszTörlés
  9. Jó hosszú hétvégét srácok, holnap megyek Balcsira, majd hétfőn összefoglaló erről a meccsről, meg a szombati Palace-meccsről.

    VálaszTörlés
  10. Simpsont megnéztem volna,hogyan játszik.A végén Harps nagyot foghatott!
    Megvan a három pont,ez a lényeg!

    VálaszTörlés
  11. @Holmes
    Nem került sokszor szóba, úgyhogy jó lehetett. :)

    VálaszTörlés
  12. Itt máris vannak fotók a mérkőzésről:
    http://uk.eurosport.yahoo.com/football/championship/photos.html

    VálaszTörlés
  13. http://www.zimbio.com/pictures?cat=13

    VálaszTörlés
  14. http://www.gettyimages.com/Search/Search.aspx?EventId=88995683&editorialproduct=2

    VálaszTörlés
  15. Harps tényleg nagy volt:a szabadrúgást is bravúrral tolta ki,de a második volt az igazán nagy védés,közelről jött és Colo-tól simán gól lett volna,a beadást elnézte,aztán illedelmesen bekísérte a csatárt az ötösig...
    Ezen a nyáron több ilyen gólt lőttünk már:kirúgás után egy megcsúsztatott vagy lecsorgó labdából irány a kapu!
    Azért a vendégkapusnak is volt még dolga pár fejesnél.
    Soha rosszabbat!

    VálaszTörlés
  16. marxi, a múltkori football league show linket honnan szerezted? torrentre nem írja az albiondean srác, hogy mást töltene fel máshova

    VálaszTörlés
  17. Colót az Espanol, Enriquét a Zaragoza akarja. Nem marasztalnám őket, de azért remélem maradni fog 11 játékos...

    VálaszTörlés
  18. Colo mehet, ha jön Sol Campbell meg a dán srác. Enrique ne menjen.

    VálaszTörlés
  19. hát ez gyors volt:P
    stream, rádió, akármi van?:S

    VálaszTörlés
  20. Ryan Taylor,faszaaa!!!

    VálaszTörlés
  21. Na,most több időt kap Ranger.reméljük vág egyet(kettőt)!

    VálaszTörlés
  22. Érdekes,hogy Ameobi is maradt.Átálltunk 4-4-2-re.

    VálaszTörlés
  23. Ez az,Danny!
    http://www.chroniclelive.co.uk/nufc/newcastle-united-news/2009/08/21/danny-simpson-blasts-newcastle-united-rivals-72703-24498583/

    VálaszTörlés
  24. Az Everton elfogadta a City ajánlatát,24 millió körül...
    Holnap sokminden eldőlhet.

    VálaszTörlés