2008. december 16., kedd

Should I stay or should I go?

Január elsejétől Michael Owen szabadon tárgyalhat a többi klubbal, nyáron pedig ingyen távozhat. Nézzük mik lehetnek Owen lehetőségei, melyik választás lehet benne a pakliban és mennyi esélyünk van, hogy elfogadja a hétfőn elérakott fizetéscsökkentéses szerződést.

Owen 2004 nyarán úgy döntött elege van a Liverpoolból, szeretne BL-t nyerni és egy Madridba költözött. Bár megnyerték a spanyol bajnokságot és Owen is zsákszámra rugdosta a gólokat nem sikerült stabil kezdőpozíciót kiverekedni magának, leginkább a cserepadról jött be és biztosította be a több gólos győzelmeket.

Májusban pedig alighanem megfojtotta az irigység, amikor a Liverpool a számomra all-time kedvenc BL-döntőben elhódította az európai klubfoci csúcstrófeáját. 2005 nyarán a Real árulta Owent és úgy lehetett hallani Michael is szeretne hazaérni, végül augusztus 31-én bejelentették a négy éves szerződést.

Azt hiszem nem hazudok, ha azt mondom szinte elképzelhetetlen, hogy Owen ismét külföldre szerződjön. Számára a legfontosabb, hogy visszakerüljön az angol válogatottba és Capello nem túl mély scoutingját elnézve külföldön játszva esélye sincs elnyerni a mester bizalmát. Marad tehát Anglia.

Arsenal/Chelsea/Liverpool/Man United - a top 4

Anglia elitklubjai vagy nem tartják nagyra Owent, vagy mérhetetlenül zsugorik. Az utóbbi két nyáron meg volt a lehetőségük, hogy potompénzért kihasználják az elengedési záradékot és elvigyék napjaink leggólérzékenyebb angol csatárát.

Wenger hozzáállásáról nem sokat tudni, bár elég jól el vannak látva csatárposzton, a négy klub közül mindenképpen oda illene legjobban, nehezen értem, hogy eddig miért nem szánták el magukat.

A Chelsea továbbra is uralja a piacot, azt igazolnak le akit akarnak és bár az ő szándékaik sem ismeretesek nem tartom reálisnak, hogy ne Drogbához hasonló tornyokat igazoljanak a nyáron.

Rafa Benítez kijelentette, hogy Owen nem tér vissza Liverpoolba, tehát velük nem kell foglalkozni.

Sir Alex valahogy mindig leigazolja az előző év legígéretesebb támadóját, előbb Tevez, most Berbatov. Abban kell bíznunk, hogy Owen nem fut olyan varázslatos szezont, mint ők ketten tavaly, illetve azelőtt.

Owen szempontjából a top 4 - bármilyen hülyén hangzik -, nem a legideálisabb célpont. Persze, elérhető közelségbe kerülne a bajnoki cím és a BL is csábító, de nem látom, hogy lehetne Owen stabil kezdő ezekben a csapatokban, amihez feltétlen szüksége van a válogatottsághoz. Az érem másik oldala a válogatottságot tekintve, hogy a nagy klubokban játszó emberekről rögtön azt hiszi néző/átlagember/szöv. kap., hogy jobb játékos, mint amilyennek tartotta.

Őszintén szólva nagyon meglepődnék, ha a nagy négyes bármelyik tagja is komoly érdeklődést mutatna Owen iránt. Következzenek a középmezőny képviselői.

Tottenham

Ideális, Londonban van, 'Arry bár a nagyobbacska pöcs kategóriába sorolható, utolsó munkája gyümölcsöző volt Portsmouthban és egyelőre úgy néz ki a Spurs javulni fog. Nyáron a nagy irányítóvásárlás közepette elfelejtették rendesen pótolni két távozott csatárukat, ideális jelölt Owen.

Az egyetlen, de lehet, hogy végzetes probléma Owen fizetése. Fat Fred nagyjából heti 100 ezerről szóló szerződést tolt anno az orra alá, a hírek szerint a mi mostani ajánlatunk heti 75-80 ezer fontról szól. A Tottenham vészesen vigyázni szokott arra mennyi pénzt fordít fizetésekre, 50 ezer fontnál többet nem szoktak adni a játékosoknak. Hajlandóak lennének túlmenni ezen Owenért, véleményem szerint nem túl valószínű. Aláírna hozzájuk Owen, ha van tőlünk egy több pénzről szóló ajánlata, megint csak nem túl reális.

Everton

Az ő érdeklődésüket valahogy nem tudom hová tenni. Minden nyáron eljátszák, hogy szinte alig költenek, aztán ég a ház és drágán hoznak egy közepes játékost, a keret pedig évről évre szűk. Úgy tudom most próbálnak stadiont építeni ennek tudható be a nagy spórolás.

Nekik lenne a legnagyobb szükségük Owenre, de már télen, mert nagyon súlyos csatárgondjaik vannak. Kizártnak tartom, hogy Owen januárban bárhova is mozduljon, saját és a mi érdekeink is így diktálják.

Itt is aggályosnak tartom, hogy hajlandóak lennének-e jóval a maximális fizetés fölé menni Michaelért. Ezt leszámítva a körülmények itt is megfelelőek, bérelt hely a kezdőben, potenciál a csapatban.

Aston Villa

Sötét ló. Martin O'Neill minden támogatást megkap a vezetéstől, véleményem szerint tökéletesen illene Owen abba a csapatba, ilyen kiszolgálással halomra rugdosná a gólokat. Kérdés MO'N hogy áll a dologhoz. Minket leszámítva itt lenne Owennek a legjobb helye, de véleményem szerint nem ők állnak a potenciális cápák listájának élén.

Manchester City

A világ leggazdagabb klubja. Fél nap alatt leigazolták Robinhot. Ha Abramovicnak nem akadály a pénz, a City arab tulajdonosai azon fáradoznak, hogy minél többet költsenek, mert már nem fér a széfben a della. Mivel valószínűleg januárban is költeni fognak nehéz megítélni mennyire lesz szükségük egy Owen tipusú játékosra. Ha azonban beszállnak érte nem kétséges, hogy ők ajánlják majd a legjobb anyagi feltételeket, és akármilyen embereket igazolna addig a City valószínűleg ott is bérelt helye lenne a kezdőcsapatban. Nem hiszem, hogy helyesen döntene, ha nyáron őket választaná, de jelenleg ők a legvalószínűbb célpont.

Nyár közepéig valószínűleg semmi nem fog eldőlni, az idő Owennek dolgozik, szépen megvárja míg mindenki megteszi az ajánlatait, ezt követően fog csak dönteni. Mérhetetlenül örülnék, ha minket választana (legalább annyira, mint amikor leigazoltuk), de az eszem azt mondja nem lesz ott jövő augusztusban a szezonnyitón.

Reméljük a legjobbakat.

10 megjegyzés:

  1. "a City arab tulajdonosai azon fáradoznak, hogy minél többet költsenek, mert már nem fér a széfben a della" :D

    Egyébként sosem értettem ezt az 'Arry-s poént...

    VálaszTörlés
  2. Jah, micsoda Bl-döntő volt! Míg élek emlegetni fogom, még nagypapa koromban is.....

    VálaszTörlés
  3. Most találtam egy car magyar oldalon:
    A Newcastle vezetősége a jövőben heti 83 ezer fonttal honorálná Owen szolgálatait az eddigi 108 ezerrel szemben. A csökkentés ellenére mégis elképzelhető, hogy a támadó fekete-fehérben folytathatja, hiába ugyanis például az Everton érdeklődése, a kékek a hírek szerint még ennyit sem képesek kínálni, így Owen – legalábbis januárban – aligha vált csapatot.

    A Newcastle 2005-ben 17 millió fontért csábította el a csatárt a Real Madridtól, akit azonban az elmúlt esztendőkben sorra sújtották az igen komoly sérülések, így nem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket. Joe Kinnear, a Newcastle menedzsere ennek ellenére kijelentette, igényt tart Owenre csapatában, akiért a Szarkák – őt idézve – „pokolian megküzdenek bármely ajánlatot tevő gárdával”.

    VálaszTörlés
  4. Owen a Liverpoolba megy ez majdnem 100%-lék.Ahírt a topfoci.hu-n olvastam.

    VálaszTörlés
  5. és majd pont a topfoci.hu fogja megmondani a frankót....ne viccelj már.
    ráadásul még le sem ültek tárgyalni az esetleges csapatok vezetőivel

    VálaszTörlés
  6. szerintem Owennek a karrier céljait tekintve csak a nagy négyes (?) lehetne "értelmes" váltás, de én sem hiszem hogy oda menne, sehol nem garantálnák neki a kezdőt. az összes többi közül karrier szempontból szerintem csak a villa lehet konkurencia, az összes többiben nem látok az elkövetkezendő 3-4 évben annyival több potenciált mint bennünk ha (már végre) rendeződnek a dolgok a klub körül. mindenesetre a villában is magasan az átlagfizu fölé kéne menniük amit nem hiszek (ott nagyon tudatosan építkeztek eddig is), és valahogy nem látom Owent a villa mezében....nagyon hülyén állnának neki azok a szinek :) Szóval szerintem ha a családja jól érzi magát itt és a nagyok nem tolnak az orra alá egy 120 ezres heti fizut akkor szerintem maradni fog.

    VálaszTörlés
  7. Fogjátok fel Owen elmegy egy bajnokeséjeshez!

    VálaszTörlés
  8. Dodo, igaz ez csak januárra vonatkozik, de olvasd el ezt a BBC-s hírt.
    http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/teams/l/liverpool/7759876.stm

    "Clearly I can guarantee that we are not going for Michael Owen."

    VálaszTörlés
  9. Owen ha télen nem is de nyáron biztosan elmegy.Szerintem akkor van esély a maradására ha jön egy giga milliárdos még az idény vége előtt aki idehozna egy rakat világsztárt.Ja és csak megjegyzem ha Ashley hajlandó lett volna olcsóbban adni a csapatot a nyáron akkor már, a most City-t birtokló arab muksó minket vett volna meg.

    VálaszTörlés
  10. Heti 90 ezer, négy évre. Bárcsak elfogadná! Itt ikonná válhatna, máshol egy zsoldos a sok közül...

    VálaszTörlés