2009. május 30., szombat

CCC-körkép, III. rész - Bristol City

A következő napokban sorra veszem a Coca-Cola Championship általunk kevésbé ismert 21 csapatát. A beszámolók hossza függhet attól, hogy mennyire érdekes története van az adott klubnak.

A Bristol City Anglia hatodik legnagyobb városa, a nagyjából félmilliós Bristol egyik csapata. Bár jó pár évvel később alakult, mint a helyi rivális Bristol Rovers, a City számít patinásabb klubnak, igaz sok trófeával egyik csapat sem büszkélkedhet.

Első serlegükig egészen 1934 kellett várniuk, ekkor hódították el - angol csapatként - a walesi kupát. A 20. század elején kétszer is közel kerültek hatalmas sikerekhez, de 1907-ben mögöttünk csak másodikak lettek a bajnokságban, 1909-ben pedig 1-0-ra kikaptak a Manchester Unitedtól az FA-Kupa döntőjében.

A korai sikereket követően a klub az alacsonyabb osztályok között ingázott, egészen 1976-ig kellett várniuk míg újra visszaverekedték magukat az első osztályba. A 65 évig tartó ínséget követően kevés sikert ünnepelhettek a legjobbak között és 1980-ban visszacsúsztak a második vonalba.

A csúszás azonban nem ért véget, a pénzügyi gondok következtében 1982-ben a City lett az első klub, amely három egymást követő évben kiesett az adott bajnokságból. Hosszú és lassú építkezést követően végül 1990-ben kerültek vissza a másodosztályba. Az ezév szemptemberében kinevezett Jimmy Lumsden első igazolása egy 20 éves Arsenal-tehetség, Andy Cole volt, aki később első Premiership-szezonunkban (1993/94) összesen 41 gólt szerzett, majd a Manchester United színeiben hülyére nyerte magát.

A 90-es évek közepén a City ismét a harmadosztályban találta magát - ekkor éppen a jelenleg Redknapp alatt dolgozó Joe Jordan volt a menedzser -, '98-ban egy csúfos szezon erejéig visszakerültek a másodvonalba és az akkor kinevezett Tony Pulis által alkotott csapat a szurkolókat a '80-as években tripla kiesést bemutató gárdára emlékeztette.

Danny Wilson irányításával a klub a 2000-es évek elején rendre hajszálra volt a visszajutástól, de rendre elbukott a playoff során és a jelenlegi menedzser, Gary Johnson 2005-ös érkezéséig nem is jutottak a feljutás közelébe.

[caption id="" align="aligncenter" width="512" caption="Bristolban így ünnepelték a feljutást."]Bristolban így ünnepelték a feljutást.[/caption]

Johnson első éve hullámvasútszerűen telt, év elején sorozatban kilenc vereséget szenvedtek, majd decembertől kezdve 16 meccsükön mindössze háromszor kaptak ki. A következő évben már kevésbé volt botrányos a kezdés és egy 11 mérkőzéses tavaszi veretlenségi szériával a harmadosztály második helyére futottak be, automatikusan feljutva a Championshipbe.

Első idényükben playoff helyen végeztek, kiütötték a Crystal Palacet, ám a döntőben 1-0-ra kikaptak a Hull Citytől. Az elmúlt idényben gyenge kezdés után mindössze a 10. helyig tudták feltornászni magukat.

[caption id="" align="aligncenter" width="512" caption="Fogadkozások a helyi rangadó előtt."]Fogadkozások a helyi rangadó előtt.[/caption]

Hazai mérkőzéseiket a 21 497 fős Ashton Gate-en rendezik, de a tervek szerint a 2011/12-es szezonra a klub egy új, 30 ezer fős és 42 ezer főig bővíthető otthonba költözik (Ashton Vale). A mostani pálya közönségrekordját Elton John tartja, aki tavaly nyáron mintegy 23 ezer ember előtt adott koncertet.

A csapat beceneve a vörösbegyek, nekem nem sikerült felfedeznem a klub címerén a madarat, Scrumpy viszont nagyon meggyőzően tálalja a dolgot.

Jelenlegi keretükből egyedül Lee Trundle neve cseng ismerősen, nagyjából itt meg is áll a tudományom. Valószínűleg egyszer a kupákban játszhatott jól. Korábbi nagyok közül érdemes megemlíteni Steve McLarent, David Moyest, na és persze az utánozhatatlan Sebők Vilit, aki tagja volt a korábban említett Pulis-rémálom csapatnak.

A fogadóirodák szerint a City egyáltalán nem esélyes a feljutásért való küzdelemre, bár szerintem a stabil háttér és a jó hazai pálya miatt idén is odaérhetnek a top tízbe.

Következő áldozat a Cardiff City lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése