2009. május 29., péntek

CCC-körkép, II. rész - Blackpool

A következő napokban sorra veszem a Coca-Cola Championship általunk kevésbé ismert 21 csapatát. A beszámolók hossza függhet attól, hogy mennyire érdekes története van az adott klubnak.

Blackpool 140 ezer lakosú város, az Ír-tenger partján, Lancashireben fekszik, nem messze Prestontól és Blackburntől, a Ribble folyó torkolatától északra.

A tengerpartiak becenévre hallgató Blackpoolt FC-t 1887-ben alapították, első szezonjukban azonnal megnyerték a patinás Fylde Kupát és a Lancashire Junior Kupát. Alapító tagjai az 1888-ban megalakult Lancashire Ligának. 1896-ban érezték úgy, hogy kinőtték a környéket, kft-vé alakultak és beléptek a Football Leaguebe. Egy évet ugyan rossz eredményeik miatt számüzetésben töltöttek, de az első világháborúig stabil másodosztályú középcsapat voltak.

Egészen a 30-as évek elejéig kellett várni arra, hogy a Blackpool első osztályú bajnokit játsszon. Pár évvel később ugyan kiestek, de Joe Smith 1935-ös kinevezését követően elérkezett az aranykor. A II. világháborút követő években a 'Pool háromszor is FA-Kupa döntős volt és a Manchester United, illetve ellenünk elszenvedett vereségek után 1953-ban sikerült győzniük a Wembleyben.

1956-ban második helyre futottak be a bajnokságban úgy, hogy utolsó négy mérkőzésüket mind elvesztették, a győztes a Manchester United volt. Két évvel később Smitht leváltották és a klub némiképp hanyatlásba kezdett, 1961-ben egyetlen ponttal maradtak csak bent, minket megelőzve. Végül egészen 1967-ig húzták az első osztályban.

Kis híján visszajutottak az másodosztályban töltött első évet követően - csak gólátlaguk miatt csúsztak le az első osztályról -, 1970 nyarán azonban ismét örülhettek a szurkolók, a Huddersfield mögött második lett a csapat és csatlakozott a legjobbakhoz, majd teljesen simán kiestek és 1978-ban, története során először, a 'Pool a harmadosztályig zuhant. A fekete leves még hátra volt, két évre rá újabb szintet estek.

A 80-as évek végén, 90-es évek elején a csapat ide-oda mozgott a harmad- és negyedosztály között. 1994-ben általunk jól ismert Sam Allardyce került a menedzseri posztra, csodát ő sem tudott tenni, pedig egy idegenben elért 2-0-s győzelmet követően 90 percre voltak attól, hogy a Wembleyben a feljutásért játszanak. A Bradford azonban 3-0-ra nyerni tudott a Blackpool otthonában, akik maradtak a harmadosztályban, Big Samet pedig kirúgták.

Gary Megson és Nigel Worthington sem tudtak semmit elérni a klubbal és az új évszázad a negyedosztályban találta a Blackpoolt. Steve McMahon vette át a csapatot, rögtön visszajutottak a harmadosztályba, 2001-ben és 2004-ben megnyerték az LDV Vans Trophyt (ma Johnstone's Paint Trophy néven fut, a harmad- és negyedosztályú csapatok számára kiírt kupasorozat), McMahon 2004-ben lemondott.

2007-ben sikerült végre visszakerülniük a másodosztályba, történetük leghosszabb, tíz mérkőzéses győzelmi sorozatuknak köszönhetően (amit a Championshipban tovább növeltek, 12-ig jutottak), amelynek végén a Wembleyben 2-0-ra legyőzték a Yeovil Townt. Első szezonjukban mindössze két ponttal úszták meg a kiesést, idén a 16. helyig jutottak.

[caption id="" align="aligncenter" width="512" caption="Bloomfield Road"]Bloomfield Road[/caption]

Mérkőzéseiket a Bloomfield Roadon játsszák, amelynek befogadóképessége jelenleg 9 650, mivel a déli lelátót pár éve lebontották és még nem építették fel a helyére szánt új részt. Ha megépül, nagyjából 16 ezer fős lesz a stadion. A mostani állapot szerint két oldalon van nagy, fedett lelátó, míg a harmadik oldalon egy nagyon pici kis terasz helyezkedik el, amely a wiki szerint a "Legkényelmetlenebb lelátó Angliában".

A Blackpool várhatóan a kiesés elkerüléséért fog küzdeni, a feljutásért zajló csatába szinte kizárt, hogy beleszóljanak majd.

A következő részben a Bristol Cityről olvashattok egy rövidebb ismertetőt.

3 megjegyzés:

  1. [...] mindig az aktuális ellenfélről olvashattok egy rövid ismertetőt. Korábbi részek: Barnsley, Blackpool, Bristol City, Cardiff City, Coventry [...]

    VálaszTörlés
  2. [...] részek: Barnsley, Blackpool, Bristol City, Cardiff City, Coventry City, [...]

    VálaszTörlés
  3. [...] Tengerpartiakról májusban egy ízben már megemlékeztem, a történetükkel most nem foglalkoznék. Ha lemaradtatok róla, tessék most [...]

    VálaszTörlés