2009. február 11., szerda

Hogyan maradhatunk bent?

Solano4 cikke a nufc.hu-n döbbentett rá, hogy már egy ideje a fejemben volt, de még egyszer sem szántam rá magam, hogy komolyabban utánanézzek a dolognak.

A másik az, hogy képtelen vagyok aludni, ezért nézegetem éjjel 1-kor a régi tabellákat és próbálok rájönni valami szabályszerűségre ... ez persze legyen az én bajom.

Tehát, abban szerintem egyetértünk, hogy idén (is) a kiesés elkerülése a cél, az ehhez szükséges pontok száma a kérdés. A legenda úgy tartja, hogy a 40 pont elég, a 20 csapatos rendszerben 13 szezonban háromszor ez is kevésnek bizonyult. Nagyképűen azt mondhatjuk, hogy ezek anomáliák.

  1. 1996/97 - Igazából 40 ponttal éppen bennmaradt a Coventry, ugyanakkor a 38-cal kieső Borotól egy alkalommal levontak három pontot, mert nem állítottak ki csapatot egy bajnokira. Amennyiben azt a meccset megnyerték volna, 41 pont kellett volna a bennmaradáshoz.

  2. 1997/98 - Ezt a szezont nem tudtam hova tenni. Valószínűleg az az okosság, hogy ebben az évben az első két csapatot leszámítva kellően nagy massza volt a mezőny (a 4. Chelsea is 15-ször kikapott), a két gyengébb csapatot - Barnsley és Palace - mindenki agyoncsapta, de a többiek közül a Bolton kénytelen volt 40 ponttal a másodosztályba vonulni.

  3. 2002/03 - Két borzalmas társaság szinesítette ekkor a bajnokságot: Sunderland (19 pont) és West Brom (26). Nagyjából az volt, ami a 97/98-as szezonban, a többi kiesés ellen hajtó csapat megszedte magát a két gyengén, így a West Ham hiába kapart össze 42 pontot.


Marad a többi 10 szezon, ahol beigazolódott a legenda, sőt 38 ponttal is bent lehetett maradni - tudom, csak két ponttal kevesebb, mint a 40, de jó tudni, hogy egy győzelem helyett elég egy másik döntetlen.

Kérdés, hogy idén lesz-e valami hasonló anomália?

Idén tömör az alsóház, nincsenek pofozógépek, akit egy rossz formában lévő csapat cseresora is elver. Próbáltam keresni valami kapaszkodót, ezért megnéztem minden bajnoki szezonra, hogy az alsóház csapatai mérkőzéseik hány százalékát játszották döntetlenre.

A jelenlegi ritmus alapján (a jelenlegi alsóházat tekintve) ez a szám idén kb. 25,8%. Legközelebb ehhez a 2007/08-as (25,79%) és az 1999/2000-es (25%) bajnokság áll, a másik oldalról legközelebb (27,37%-kal) a 2000/01-es szezon áll. E három bajnoki évadban 37 ponttal (vagy 36 ponttal és kellően jó gólkülönbséggel) benn lehetett maradni.

Sajnos nem találtam ennél kifejezőbb mutatót, úgyhogy véleményemet erre alapozva azt mondom, hogy még 10 pontot összeszedve is ott lehetünk jövőre az élvonalban.

Az Everton elleni meccset leszámítva pontokat egy ideig valószínűleg nem szerzünk otthon (Man United, Arsenal és Chelsea érkezik), ám a szezon hajrájában a hazai sorsolásunk több, mint kedvező: Middlesbrough (május 9.) és Fulham (május 16.).

Ugyanakkor - ahogy Mick Lowes és John Anderson kifejtették a West Brom meccs után a rádióban - az elkövetkezendő két hónapban az idegenbeli mérkőzésekre kell koncentrálni. Utazunk Boltonba, Hullba, Stokeba (március 1., 14., április 11.), véleményem szerint a visszatérő embereinkkel mindegyik meccsen szerezhetünk pontot, pontokat ... még akkor is, ha JFK elcseszi az összeállítást, a cseréket, a taktikát.

Poénból bevehetjük ebbe a sorba a Tottenhamnél való vizitálást, uraljuk a párharcot - bajnoki meccseken -, de maradjunk reálisak.

Öt olyan mérkőzést találtam, ahol reális esélyünk van összeszedni a szükséges 10 pontot. Ezenfelül ez a társaság minden meccsen képes meglepetésre, tehát nem szabad úgy vélni, hogy az összes többi meccsre bevéshetjük magunknak a vereséget.

Egyetlen aggodalmam, hogy nem találkozunk olyan csapattal a hajrában, akik számára már nem lesz tét. Az utolsó hónapban: Liverpool, Aston Villa (BL-küzdelem - a Liverpool hamarosan le fog maradni a United mögül), Boro és Fulham (a Fulham idegenbeli formáját ismerve ők is visszacsúszhatnak, így könnyen benne van, hogy mindkettő a bennmaradásért hajt majd).

Véleményem szerint végül "simán" benn fogunk maradni, bár április 4-én este hat óra tájban valószínűleg nagyon nehéznek és teljesíthetetlennek fog tűnni a helyzetünk.

1 megjegyzés:

  1. Ha volna ilyesmi,azt kívánnám-a PL tagság megőrzése mellett-,hogy kapjuk újra el a "szimpatikus" Wengert és sokszínű bandáját! Olyan jó visszagondolni arra a brusztolós,Nobby-gólos,kőkemény meccsre nemrégről.
    A másik két nagy elleni sztem is bukta,bár ennél a csapatnál ki tudja...

    VálaszTörlés