2009. február 5., csütörtök

Éljen sokáig Shay Given

Február 1-jén átesett orvosi vizsgálatain és 4,5 évre aláírt a Manchester Cityhez a Newcastle élő legendája, Shay Given. Ebben a bejegyzésben megpróbálok csodálattal adózni Given nálunk eltöltött évei, remek védései, számtalan bravúrja előtt.

Given a Celtic ifijeként keltette fel Kenny Dalglish érdeklődését, a liverpooli legenda 1994 nyarán vitte a Blackburnhöz. Három évvel később Dalglish £1,5 millióért ismét leigazolta a fiatal írt és Given augusztusban bemutatkozott. Shay azonnal első számú kapus lett, pedig akkor még Pavel Srnicek és Shaka Hislop is a keretet erősítette, nem beszélve az idén már 15. éve nálunk játszó Steve Harperről.

2000 őszén egy combsérülés miatt Given kikerült az első csapatból és Sir Bobby nem volt hajlandó visszatenni a felépülése után, amiért Given átigazolási kérelmet nyújtott be. A klub nem fogadta el a kérést, később Given is visszakozott. Ezt az apró esetet leszámítva Given a klub egyik leghűségesebb játékosa volt az elmúlt évtizedben.

Teherbírását mi sem bizonyítja jobban, hogy 463 lejátszott mérkőzésével harmadik helyre küzdötte magát a klub örökranglistáján. Idén utolérhette volna Frank Hudspethet (472), jövőre pedig könnyedén megdönthette volna Jimmy Lawrence (496) rekordját, ő lehetett volna az első 500-meccses játékosunk. Bajnoki mérkőzések tekintetében hetedik helyen állt eligazolásakor 354 mérkőzéssel.

54 szerepléssel tartja a nemzetközi kupákban a klubrekordot és minden játékosunk közül őt válogatták be legtöbbször összesen (91) és a klub játékosaként (77) egyaránt.

Egy évvel lemaradt a Blackburn bajnoki címéről, egy FA-Kupa döntős vereséget jegyez nálunk '98-ból (az 1999-es találkozón Harper védett), most pedig a Cityvel komoly esélye nyílt az UEFA-Kupában egy hőn áhított serleg begyűjtésére. A City az FC Koppenhága ellen folytatja a küzdelmeket és remek esélye van bekerülni az isztambuli döntőbe.

Shay = Lázár. Néha már-már az orvostudományt meghazudtolva küzdte le a sérüléseket, hetekkel a tervezett időpontok előtt már játékra jelentkezett. Egyetlen ütközés hagyott benne komolyabb nyomot, Marlon Harewood talpalása után azonnal kórházba szállították és a lágyékizmait végül az azt követő évben újra meg kellett műteni. Azóta visszanyerte ruganyosságát, legjobb formáját idézi, valószínűleg a Kékeknél is be fog mutatni egy raklapra való bravúrt.

Welcome to the show...



Megszakad a szívem, hogy többé már nem nálunk véd. Sajnálom, hogy most érezte szükségesnek a váltást és nem a szezon végén, nagy szükségünk lett volna rá.

Sok sikert Shay, hiányozni fogsz.

6 megjegyzés:

  1. Megindul felfele a szekér, de Harper sajnos megsérül, és 2010 nyarán újra leigazoljuk.

    VálaszTörlés
  2. Sokkal jobbat érdemelne,mint a City! Egy igazi "kirakatcsapatban" kéne bezsákolnia trófeákat egymás után(pl:Barca). Itt meg vesznek maguknak egyet,ha másként nem megy.
    Érdekes,de én is úgy érzem,hogy áll majd még valamikor a kapunkban!
    Bár,lehet,hogy ez hiú ábránd...mindenestre nagyon fog hiányozni a csapatból Shay! Egy új korszak kezdődött-ki tudja mit hoz?

    VálaszTörlés
  3. Marci mondta meg a tuttit.Hihetetlen teljesítmény,ám ez.Gondoljatok csak bele kicsit mélyebenn ,ezen a szinten ilyen egyenletes teljesítményt nyújtani, ilyen hosszú távon ,ilyen kevés sérüléssel...ez egy csoda.Kevés megbízhatóbb kapus van a világon mint ő.Tényleg hianyozni fogsz, Shay!

    VálaszTörlés
  4. Bocsássatok meg a "szó szátyarságomért" de az iménti bejegyzésem után néztem meg a mellékelt Given videót, és ennek kapcsán eszembe jutott még pár gondolat...Kezdeném azzal,hogy miként lettem én NU.fan.Az öcsém egy Newcastle-i központú cég M.országi leányvállalatánál dolgozik kb.1999-óta.Az ottani kollégái egyszer elvitték egy NU.-Sunderland meccsre./mi nyertünk./Ő írta le nekem ,anno azt a hangulatot ami ott uralkodott a SzentDzsémszisz-ben.Képzelhetitek,hogy mi lehetett ott,ha az én öcsém aki alaphelyzetben "be van oltva" foci ellen,ily lelekesedéssel beszélt a meccsről.Ekkortól kezdtem érdeklődni én is a csapat iránt.

    VálaszTörlés
  5. Akkor volt az egyik fénykor...Robson,Shearer,stb,stb...és nem utolsó sorban Given.Én eladdig nem sokat tudtam a Newcastle-ról./hacsak azt nem,hogy lepofozták a Fradit/Azóta,mint volt kapus,megkülönböztetett figyelemmel kísérem Shay "munkásságát".Be kell,vallanom elfogult vagyok vele szemben.Az idők folyamán,egyetlen "hibájára"jöttem csak rá... Alacsony.Ha kb:15 centivel magasabb lenne ma világsztár lehetne.Én másokkal ellentétben nem hiszek abban,hogy visszatér hozzánk...Érveim a következők:Ha nem tévedek túl nagyot még van kb.3éve ezen a színvonalon.Ekkorra már "kipörögnek"a sérülések amik egyenként szóra sem érdemesek de a kor előrehaladtával hatványozódnak.Csak remélni merem,hogy sikerül ilyen stabilan teljesítő kapust találnunk,mert ez ad stabilitást a védelemnek is.Remélem továbbá azt is.hogy ilyen nekrológot mostanában nem kell írnom Martinsról...mert az kb.egyenértékű katasztrófa lenne a mostanival.

    VálaszTörlés