2009. február 14., szombat

DL interjú után

Az előzetes utálat alapján több fok szerint lehet értékelni Llambias nyilatkozatát. Lehet, hogy kígyót-békát köpködve csalást és hazugságot kiáltani, mint ahogy teszik azt nagyon sokan a kinti fórumokon. Llambias különösen kevéssé szimpatikus, NUSC-vel kapcsolatos kijelentései miatt többen az egész interjút PR-fogásnak tartják.

Innen nem tudjuk megítélni mennyire széles réteget képvisel az említett szurkolói klub, a füstjük vagy a lángjuk-e a nagyobb, mindenesetre Derek alaposan mellélőtt, amikor őket szidta. A tagsági díj megemlítése (és ezzel a csoportosulás hitelességének megkérdőjelezése) különösen kétélű fegyver, mert a klubnak is van egy "tagsági" programja: aki bizonyos rendszeres összeget befizet, a bérleteseknél is hamarabb jut jegyekhez az idegenbeli mérkőzésekre.

Nem meglepő, hogy a becsmérlést sok kinti drukker zokon vette, joggal érzik úgy, hogy semmibe veszi őket a klub (amivel kapcsolatosan szintén megkérdezték Llambiast).

Egy másik hozzáállás, és ha akarom, ha nem én is ide tartozom, hogy tapasztalatlan, a drukkerekkel rosszul kommunikáló emberek vannak a klub élén, akik nem akarják minden áron rommá zúzni a csapatot. Tudják, hogy hibáztak, nem egyszer, nem kétszer, de van elképzelésük a jövőre, szeretnék magasabb szintre juttatni a csapatot.

Ezt viszonylag nehéz elfogadni egy olyan csapatnál, ahol korábban minden nyáron volt 1-1 'trophy signing' (egy neves játékos, nagy pénzért), Owen, Luque, Kluivert, Rooneyra is rámozdultunk, stb. Ehhez képest most olyanok játékosokra költünk komoly pénzt, akik miatt a klub ikonjánál betelik a pohár (Xisco 6 millióért). Ashley érkezése óta egyetlen komoly, válogatott játékost hoztunk, Fabricio Coloccinit (ő véleményem szerint jó vétel volt). Mindeközben sorra adjuk el azokat a játékosokat, akik az utóbbi években a csapat magját alkották: Given, N'Zogbia, Milner.

Jelen pillanatban nehéz látni, hogy ez az átigazolási politika hasznosabb és jobb, mint Shepherd üzletelései. Llambias azonban rávilágít egy komoly tényezőre, ami rögtön megváltoztatja a leányzó fekvését. A klub jelenleg is fizeti olyan játékosok átigazolási árát, akiket az előző vezetés hozott a csapathoz, az öt éves Northern Rock szponzorszerződés bevétele már az első évben el lett költve.

Itt megint meg kell említeni két dolgot: 1., Miért nem nézték meg alaposabban a klub megvásárlása előtt a könyvelést? 2., Ha tudják, hogy ez a helyzet, miért nem tájékoztatnak bennünket hamarabb?

Értelmes ember a szurkoló és felfogja, hogy ha eleve 15 millió font mínusszal indulunk az átigazolási időszakban akkor muszáj lesz pár értéket pénzzé tenni mielőtt komoly igazolásokat láthatunk.

Az új átigazolási politikának egyik folyománya, hogy olyan játékosok érkeznek, akiknek jó értéke lehet, amikor a klub az eladás mellett dönt. Bassong, Gutierrez, Barton, Ryan Taylor, Nolan, Guthrie; mindannyian jó áron eladhatóak, ha valami balszerencse folytán távozni akarnának. Ameobi szerződésén joggal háborodtunk fel, azonban valószínű, hogy a klub őt is inkább pénzzé szeretné tenni, nem pedig ingyen szélnek ereszteni.

Most januárhoz közeledve vegyük számba a klub Sholával kapcsolatos lehetőségeit:

  1. Elengedik ingyen, 0 haszon és igazolni kell valakit a helyére.

  2. Aláíratnak vele egy heti 20 ezer fontos szerződést és megpróbálják két éven belül elpasszolni. Ha egy éven belül 2 millió fontért túladnak rajta, nagyjából 1 millió fonttal "beljebb vannak". Nyáron az Ipswich kb. másfél milliót fizetett volna, ha nem találnak rossz combhajlítót az orvosi vizsgálaton. Simán elképzelhető, hogy ezen az áron ismét piacra tudjuk dobni, akár már most nyáron.


Nem értek egyet az újraigazolásával, mert már a hátam közepére kívánom, de ilyen megfontolásból nem volt butaság megtartani.

Másik fontos következmény a kevésbé neves, de tehetséges játékosok megszerzésénél a kisebb fizetésigények. Az előző pénzügyi évben a klub bevételeinek 70%-át a játékosok juttatásaira költik az egészséges 50% helyett. Hasonló gondokkal küzd a Rovers, náluk ez az arány még rosszabb, 80%.

Harmadik tényező, és bármennyire rühellem Wiset, el kell ismerni: tehetségtől duzzadó fiatalokkal töltötte fel a tartalék- és utánpótláscsapatot. Közel egy tucat srácot hozott Európa különböző szegleteiből és ha nem is válnak be mindenki (pl. Zamblera, akit egy végleges opcióval együtt kölcsönvett a Sampdoria) mindannyian, komoly hátteret biztosíthatnak a korábbi évekhez képest, hiszen Steven Taylor óta nem sikerült komoly alapembert az első csapat rendelkezésére bocsátani.

Llambias szavai alapján úgy tűnik, hogy még 1-2 évig ki kell 'húznunk', hiszen addigra tudjuk kifizetni a korábbról felgyülemlett tartozásainkat más klubok felé. Ha bennmaradunk. Ha ne adj isten kiesünk a másodosztályba komoly gondunk lehet a visszatéréssel.

Van egy olyan terület, ahol nem annyira pénz kérdése megmutatni mennyire komolyak Ashley szándékai: a menedzser személye. Joe Kinneartól rendes volt, hogy ősszel elvállalta a feladatot, de nem érdemel hosszabbítást. Az újabb szívműtétje ebből a szempontból áldásos lehet és mások felé terelheti a klub figyelmét.

Llambias világosan fogalmaz, nem fognak változtatni az ún. kontinentális hierarchiától (azaz nem csak a menedzser szava számít a labdarúgással kapcsolatos kérdésekben). Ez esetben igenis tessék keresni egy olyan szakembert, akit nem frusztrál ez a helyzet, otthonosan mozog ebben a légkörben és elfogadja a vezetés azon terveit, hogy egy időre össze kell húzni a nadrágszíjat.

Őszintén szólva némiképp jóleső érzés töltött el Llambias szavait olvasva, bízom benne, hogy a jövőben sűrűbben fognak tájékoztatni minket, tanultak a hibáikból és minden tőlük telhetőt megtesznek az ígéreteik betartására.

Várom a ti véleményeiteket!

5 megjegyzés:

  1. A folyamatos és jó kommunikáció az alapja mindennek. Enélkül nem lehet létezni. Ha eltoltak valamit, ki kell állni és olyasmit kell mondani, mint Gyurcsány az öszödi beszédnél. A struccpolitika nem vezet sehova.
    Érthető, hogy régebben nem akarták nyilvánosságra hozni a részletfizetést. Túl esendőnek tűnt volna a klub a világ szemébe és lehetséges, hogy ilyen nevek nem jöttek volna a klubhoz. Az akkori vezetőség tudta, hogy előbb-utóbb kiderül minden, de reménykedtek, hogy nem ők isszák meg a levét.
    A szurkolók adják kb a klub bevételének harmadát (talán?). Szóval nem lehet bennünket félvállról venni. Manapság, egy modern cégnél a főnök intézkedéseit külön sajtósok fordítják le emberi beszédre és gondoskodnak róla, hogy népszerűen tüntessék fel. Még egyszer hangsúlyoznám, aki mellőzi a kommunikációt, az inkább menjen el juhásznak. Bár ott is kell füttyögetni, ami a juhászkutyával történő alapvető kommunikációnak számít...
    De ez csak az én véleményem.

    VálaszTörlés
  2. Első körben megköszönném Marci, hogy magyarul olvashattuk ilyen színvonalon a Llambias interjút és az összegzését. Másodszor pedig abszolút egyet kell értsek veled, ha nem üres duma az egész, akkor lehet, hogy "jó" útra tér a klub. Ha duma, akkor nem tudjuk, hol áll meg a lejtőn.

    VálaszTörlés
  3. Engem kb 2 hetente elfelejt a rendszer, és újra be kell jelentkeznem, nem tudom, nálatok van-e ilyen gond.

    Amúgy a cikkel szinte 100%-ig egyetértek. Ez a klubhierarchia amúgy csak akkor működik szerintem, ha nem erőltetnek az edzőre olyat, aki neki nem kell. Ha ezt nem tudják értelmesen megbeszélni, az már nagy baj (Keegan...). Az viszont jó, ha nem csak a menedzser próbál potenciális igazolásokat keresni.

    VálaszTörlés
  4. @apcuk
    Nem tudom mi lehet a baja. Azt ugye mindig bepipálod a bejelentkezésnél, hogy jegyezzen meg?

    VálaszTörlés
  5. Igen, de nem akkora gond, csak érdekes.

    VálaszTörlés