2009. február 13., péntek

Derek Llambias interjú

2009. február 10., Chronicle

Meg tudja magyarázni a kommunikáció teljes hiányát a klub és tulajdonosa részéről, különös tekintettel a Kevin Keegan távozása körüli időszakra?
Nem tudunk válaszolni a Kevin Keegannel kapcsolatos kérdésekre, amíg nem egyeztünk meg vele a kompenzációról. Nem akartuk elveszíteni Kevint.

Miért nem szeret Mike Ashley nyilatkozni és van-e esély, hogy ez esetleg megváltozik?
Elképzelhető, hogy Mike a jövőben a média rendelkezésére áll. Úgy gondolom, hogy Mike továbbra is közleményekben fog kommunikálni a klub honlapján és a helyi sajtón keresztül. Most megpróbáljuk lerendezni a régóta húzódó ügyeinket, mert Mike mindenképpen szeretné elmondani az embereknek a KK-ügy hátterét. El akarja mondani a történteket és elismerni mennyire magunk alatt vágtuk a fát. Tisztában van ezzel és ő olyan ember, aki kész lenne akár hazugságvizsgálónak is alávetni magát, ezt nem viccből mondom.

Miért idézhette Mikeot vagy önt (Derek Llambiast) az országos sajtó többször, mint a Chroncicle, a Journal vagy a Sunday Sun (szerk.: Newcastleben nyomtatott sajtó)?
Egyáltalán nem arról van szó, hogy bárkivel komoly kapcsolatunk lenne - néha ezek a dolgok túlságosan ki vannak forgatva. Az igazat megvallva Mike szeretne komoly kapcsolatot kiépíteni a Chroniclelal és a Journallal. Mindig is egyértelművé tette számunkra, hogy a Newcastle United számára a helyi sajtó a legfontosabb, ezért szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat velük. Valószínűleg ezt már júniusban meg kellett volna tennem. Régen volt már és akkor még szerettük volna megtartani halkabb mivoltunkat. De eljött az augusztus, az átigazolási időszak hajrája, aztán szeptember elseje és borzalmasan alakultak a dolgok. Menedzser nélkül maradtunk és nehéz helyzet volt, akkor egyértelműen mi voltunk a rosszfiúk. Ha ez nem történik meg, ki tudja? Mindig is akartunk beszélni önökkel (az újságírókkal), de amikor eldurvult a helyzet, óvatosnak kellett lennünk. Ezért kezdtünk el támadni néhány lapot. Volt néhány botrányos dolog, amiket muszáj volt figyelmen kívül hagynunk, mert ha szembeszegülünk velük csak rosszabb lett volna. Ugyanakkor a hallgatással is csak rosszabbodott a dolog, odáig jutott az ügy, hogy a családunk és a barátaink kerültek konfliktusba a szurkolókkal. Nem akarunk ellentéteket szítani, szeretnénk újra mindenkit egy irányba fordítani.

Meg tudja magyarázni miért állt meg a kommunikáció?
Mike a Sports Direct irányítójaként 20 éven át kimaradt a sajtóból, amíg nem vitte cégét a tőzsdére. Az emberek hirtelen észrevették, hogy ez egy 2,5 milliárd fontos cég. Kimaradt a látótérből mert alig beszélt a sajtóval. De elfogadjuk, hogy a Newcastle United tulajdonosának lenni teljesen más. Chris Mort nagyon kezdeményező volt a sajtóval, folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Amikor megérkeztem, Mikekal megbeszéltük, hogy kevésbé akarunk előtérben lenni. Aztán a semmiből kirobbant a KK-ügy, ami egyre rosszabbra fordult. Úgy döntöttünk, hogy távol maradunk a sajtótól, a klub irányítására koncentrálunk, folytatjuk a menedzsment építését és próbáltunk új menedzsert keresni.

Meg tudja magyarázni, hogy Mr. Ashley miért vette semmibe az NUSC (szerk.: ősszel alakult szurkolói klub) azon kérését, hogy egy általa megnevezett helyszínen találkozzon a szurkolók képviselőivel?
Kapcsolatban vagyunk velük. Van egy havi rendszerességű megbeszélésünk, ezt szeretném leszögezni - kapcsolatban vagyunk az NUSC-vel. Minden hónapban a szurkolók egy csoportjával találkozunk, hogy meghallagassuk észrevételeiket, véleményüket. Az NUSC-t is meghívtuk erre a fórumra, közülük 4-5 ember mindig ott van. Felvettük velük a kapcsolatot és megalakulásuk óta zajlik a párbeszéd. Hamarosan ismét leülünk velük. Az első közeledésük nem volt megfelelő hangvételű. Kis csoportról van szó és tagdíjat szednek, ami számunkra kicsit furcsa. Szívesen várjuk őket a találkozóinkra. Február 12-én is lesz egy ilyen alkalom, négyen vagy öten tőlük is ott lesznek. Az egész megbeszélés célja, hogy megismertessük őket a munkánkkal és a jövőre vonatkozó terveinkkel. Nem akarunk Kevin Keeganról beszélni, amit ők minden áron feszegetni akarnak. Ők egy kivált szurkolói csoportosulás, egy kis csoport és szavuk több hitelt kap, mint amit megérdemelne.

Jelzés értékű ez az interjú abban az értelemben, hogy mostantól a menedzsment tájékoztatni fogja a szurkolókat a klub terveiről?
Igen, havonta lesz egy megbeszélésünk a szurkolói csoportokkal. Ugyanakkor nem várom, hogy minden balul elsült ügy után szervezzünk egyet. Szerettünk volna eloszlatni pár félreértést. Nem akarunk az eladásokból megélni, megpróbáljuk stabilizálni a csapatot és folytatjuk a korábbi üzleti tervünket.

Mi Dennis Wise feladata és marad-e a klubnál?
Dennis a futballigazgatónk. Feladata a játékosok felkutatása. Továbbra is része marad a klub menedzsmentjének. Jó az összhang Joe, Dennis és köztünk (Ashley és Llambias).

Ha Mike Ashley törődik a klubbal és hallgat a szurkolókra miért nem hívta vissza Keegant és vált meg Wisetól?
Attól tartok ezt nem kommentálhatom. Erre később visszatérhetünk. Annyit mondhatok, hogy ez fel sem merült.

Megfontolná Mike Ashley, hogy Chris Mortot ismét kinevezze?
Ez nem fog megtörténni.

Mi Tony Jimenez feladata a klubnál?

Ő már nincs velünk, októberben távozott.

Hogyan magyarázza azt, hogy egy céget Londonból irányítanak, holott a főhadiszállás és az egész tevékenység Newcastleban zajlik?
Nincs irodánk Londonban, ezt szeretném tisztázni. Dennis ideje nagy részét utazással tölti, hetente kétszer érkezik ide. Magam a hét öt napját töltöm itt. Mike az ország közepén él és irányítja a Sports Directet. Hetente egyszer eljön és akkor ideje nagy részét az edzőközpontban tölti. Nonszensz, hogy Londonból irányítanánk a klubot, ez sosem volt igaz. Mindössze annyiról van szó, hogy londoniak vagyunk

Sok szurkoló úgy véli, hogy tönkreteszik az NUFC-t. Kérem reagáljon.
A kiesés számunkra is nagy félelem. Akármilyen játékosokat kért a menedzser, megkapta őket. Csalódottak vagyunk, hogy nem igazoltunk még egy középpályást? Igen. Csalódottak vagyunk, hogy nem igazoltunk még egy jobb hátvédet? Igen. De a januári átigazolási időszak nagyon esetlen. Ami minket illet úgy véljük a Newcastle Unitedre nagyon izgalmas jövő vár. Nem is lehetne más. Megvenne egy céget csak azért, hogy a földbe döngölje?

Kezelte megvetéssel a szurkolókat?

Megértem miért merül fel a kérdés. A válasz nem. A hallgatásunkat megvetésnek fogják fel. De ez a jelenleg is nyitott ügyeink miatt vannak, mint például számos jogi eljárás és csöndben kellett maradnunk, hogy minél jobb eséllyel jöjjünk ki ezekből az ügyekből. Hibákat vétettünk. A labdarúgás újfajta kihívás számunkra. A kommunkáció elhibázott volt. Néha úgy éreztük, hogy lebombáztak minket és amikor a nyilvánosság elé léptünk, kiforgatták a szavainkat. Emiatt bizalmatlanná váltunk a sajtóval szemben.

A további részekben eltértek a kérdés-felelet formától, cikkbe öntötték Llambias nyilatkozatát. Megpróbálom a teljesség igényével lefordítani ezeket a cikkeket. Az előbbiekhez annyi megjegyzés, hogy a kérdéseket előre tették fel, ezért nincs a válaszok és az őket követő kérdések között logikus összefüggés.

2009. február 11., Journal


Derek Llambias, a Newcastle menedzserigazgatója megígérte, hogy a Szarkák továbbra is tényező lesz az átigazolás időszakokban, cáfolva, azon vádakat, hogy a klub mostantól az eladásokra koncentrál.

Annak ellenére, hogy Mike Ashley érkezése óta mind a négy alkalommal elmaradtak a várakozástól, Llambias hajthatatlan, hogy a klub komoly pénzeket ölt a játékosokba és ragaszkodik korábbi állításaikhoz, hogy komoly büdzsé lesz a nyári igazolásokra, ha elkerülik a katasztrófális következményekkel járó kiesést. A hatalmas fizetési lista és korábbi átigazolások (Damien Duff, Emre, Albert Luque) miatt még mindig fizetendő nagy összegű pénzek miatt Llambias elismerte, hogy a költekezési lehetőségeik - £38 millió elköltése igazolásokra Ashley érkezése óta - korlátozottak voltak az elmúlt 20 hónapban.

Ugyanakkor kijelentette, hogy az el nem fogadott ajánlataikat a Manchester City két játékosáért, Michael Johnsonért és Nedum Onouháért, a Toulouse jobb-hátvédjéért, Albin Ebondoért és a Sunderland középpályásáért, Kieran Richardsonért, nyáron ismét megfontolják, továbbá Shay Given, James Milner és Charles N'Zogbia eladásaiból befolyt pénz hozzáadódik a tulajdonos, Ashley által egyébként is biztosított összeghez.

"Nem vagyunk az eladásokból élő klub, ott vagyunk a piacon. Nem mondtunk nemet semmilyen menedzseri kérésre. Mindent megtettünk Michael Johnson megszerzéséért, próbálkoztunk pénzzel és játékosokkal is. Megpróbáltuk megszerezni Nedum Onouhát és Elanot is.

"Egyikőjüket sem sikerült. Borzalmas a januári átigazolási időszak, mindenkit bosszant és mi most nem tudtuk elkölteni a pénzünket. Mindent megtettünk, hogy a szűkös időben játékosokat igazoljunk. Bárkit is kért a menedzser, megkapta, vagy legalább megpróbáltunk megcsinálni az üzletet.

"A legelső napon elkezdtünk dolgozni lehetséges átigazolásokon. Megpróbáltunk egy másik középpályást is - Kieran Richardsont -, csakúgy mint Ebondot a Toulouseból. Amikor már csak az aláírások hiányoztak (az Ebondo-üzletnél), megduplázták az árat £6 millióra, undorító volt. Gyomorforgató volt - azt hitték, hogy bármit kifizetünk. A történtek miatt sok pénzünk maradt; egyébként is átigazolásokra költöttük volna, de így nyárra még több pénzünk maradt."

Figyelembe véve egy ikon és két ígéretes fiatal távozását, a United szurkolók érthetően aggódni kezdtek az ambíció hiánya miatt. Néhányan meg is vádolták a klubvezetést leépítéssel, amít tovább tüzeltek olyan valótlan hírek, hogy minden játékosért meghallgatták az ajánlatokat a tavaly nyári átigazolási időszakban.

"Ez nem igaz"
, vágott vissza Llambias. "Teljesen valótlan, gonosz butaság. Ha ez igaz lett volna, akkor inkább eladtuk volna a klubot és elmegyünk. Bosszantó. Meg kell érteni Mike oldaláról is. Mike olyan játékosokat örökölt, akiknek árát részletekben kell kifizetni és ezeket nekünk kell állnunk. Ez nem jött jól. Nettó 38 millió fontot költöttünk az elmúlt négy átigazolási időszakban.

"Most van szabad 8 millió font (a januári igazolásokból), amit el fogunk költeni a nyáron, ezenfelül egy újabb befolyó összeg (4 millió) James Milnerért. Ezenfelül Mike sem rest a saját zsebébe nyúlni. Tavaly 34 millió font volt a veszteségünk, idén 20 körülre várjuk, jövőre 7 milliót tervezünk. De ez még nem jelenti azt, hogy Mike nem fog pénz fektetni a klubba, ha szükség lesz rá.

Llambias továbbá cáfolta azt a népszerű pletykát, hogy ő és Ashley nem jelentek meg egy lehetséges vevőkkel tartott dubai megbeszélésen nem sokkal azt követően, hogy Kevin Keegan elment a klubtól.

"A dubai sztori? Oh, jaj. Iszogattunk a bárban és ennyi volt - nem volt megbeszélés, nem kellett volna megbeszélésen lennünk." (Erről részletesebben beszámol a Chronicle.)

2009. február 11., Chronicle - kicsit átformáltam a cikket, mert sok a közös téma a korábbiakkal

Derek Llambias elmondta, hogy teljesen megérti miért hívják sokan a jelenlegi Newcastle United vezetést Cockney Mafiának (szerk.: a cockney a londoni emberek gúnyneve). A menedzserigazgató ragaszkodik hozzá, hogy a Newcastlet nem Londonból irányítják, és a klubnak nincsenek irodái a fővárosban.

Az eset óta először Llambias elmesélte azt a napot amelyet ő, Mike Ashley és az egész vezetőség pokolként élt meg - 2008. szeptember 13.

Ezen a napon, 24 órával azt követően, hogy Ashley nem tudta rávenni Kevin Keegant a visszatérésre 9 nappal távozása után, a Unitedet hazai pályán megverte a Hull City és a szurkolók nagy része tüntetett. Ashley biztonsági okokból el sem ment a meccsre, Llambiast üres székek vették körül az elnöki páholyban. A kamerák hosszan mutatták Llambiast, miközben pár szurkoló egy "Cockney Mafia out" transzparenssel elvonultak a vezetőség számára fenntartott szektor előtt.

"Ez Mike helye. Most, hogy visszatért ismét mellettem fog ülni. Nehéz volt a szurkolókkal szemben lenni, kirekesztettnek éreztem magam. De őszintén szólva az én feladatom a stadion üzemeltetése és a klub bevételeinek kezelése. Része a munkámnak, hogy ott ülök a lelátón. Nem menedzselem a csapatot, nem veszek részt a napi ügyeikben. Egyáltalán nem tudok annyit a fociról, hogy megmondhatnám Joe Kinnearnak kit hozzon le és cseréljen be. Azért vagyok ott, hogy szurkoljak és segítsek Mikenak vinni az üzletet.

"Meg tudom érteni, hogy nem jött, ahogy Dennist is, mert ők vannak kapcsolatban a klub futballal kapcsolatos ügyeivel. Nekem annyi a dolgom, hogy vigyem a boltot és minél több sütit és chipset adjunk el."

A transzparenssel kapcsolatban Llambias elismerte, hogy kénytelen volt jó néven venni.

"Az egyik legjobb dolog a szurkolókban, hogy remek énekeik vannak. Humorosak és nagyon gyorsan reagálnak. Amikor megláttam a transzparenst, kénytelen voltam elmosolyodni. Tudtam, hogy sokat tettek azért, hogy azt összehozzák. Azt gondoltam magamban, hogy 'ez az ő véleményük', úgyhogy kényszeredetten elmosolyodtam.

"Az emberek azt mondták, hogy önelégült fejem volt - nem igaz. Úgy véltem sok erőfeszítésükbe került. Hallottam a rigmusokat is, néhány közülük nagyon vicces volt. Van humorérzékem és nem voltak rosszindulatúak, úgyhogy megértem őket. Megértem a szenvedélyességüket, annyi bennük a düh, az érzelem, hogy ezt meg kell becsülnünk. Tehát ami az egyedüllétet illeti a lelátón, része a munkámnak. Nem arról volt szó, hogy 'dögöljetek meg!', hanem, hogy a klub nagyobb, mint mi magunk, ez mindig tényező volt."

A dubai történetről

"Volt egy megbeszélésünk a délután folyamán a Zabeel Investments-el, de nem volt reális az ajánlat - sosem tudtunk volna megegyezni. Nevetséges ajánlat volt, azt mondtuk 'rendben' és elmentünk a pubba. Ennyi volt, iszogattunk - nem volt újabb tárgyalás."


És amíg a klub szeptember 14-től december 28-ig eladásra várt, Llambias elmondása szerint nem volt egyetlen "komoly" ajánlat az érdeklődő felektől, miután Ashley megbízta Keith Harrist az ügyek intézésével.

"Voltak érdeklődök, de megbíztuk Keith Harrist a dolgok intézésével. Nem akartunk tudni az érdeklődő felekről, amíg nem volt komoly ajánlatuk. Szaglászgattak páran, de nem foglalkoztunk velük. Végül eljutottunk oda, hogy mindenki lecsillapodott, főleg Mike és visszatértünk arra a pályára, ami a helyes. Most már nem eladó a klub, visszatértünk a rendes kerékvágásba."

Ashleyről

"Már £250 millióval van a klubban (mármint Ashley) és a továbbiakban is szándékában áll befektetni pénzét. Imádta, hogy a szurkolókkal beszélhetett, vitázhatott a pubokban, mindig egyenes volt velük. Amikor ezt az örömforrás megszűnt, nehezen viselte. Nem az a fazon, aki ott akar ülni öltönyben a bőrfotelben a páholyban. A West Brom például nem engedte meg neki, hogy farmerben, ingben és egy dzsekiben jelenjen meg, úgyhogy amikor ők jönnek majd ide, elő fogom írni nekik, hogy farmerban és pólóban üljenek a lelátón. Meglátjuk hogy ízlik nekik!"


Given és N'Zogbia

Derek Llambias elárulta érzéseit Charles N'Zogbia és Shay Given távozásával kapcsolatban. A páros januárban hagyta el a St. James's Parkot, Given a Manchester Cityhez, N'Zogbia a Wiganhez került, ahol 16499 néző előtt mutatkozhatott be a Fulham elleni 0-0 alkalmával.

Llambias naívsággal vádolta meg N'Zogbiát, de elmondta, hogy Givent - aki továbbra is szeretne rákalapítványi gyűjtéseket szervezni a St. James's-ben - mindig szívesen látják.

"Mióta itt vagyok Charles folyton el akart menni. Úgy tűnt azt vette a fejébe, hogy az Arsenalhoz vagy a Man Unitedhoz fog kerülni, végül a Wigan lett a végállomás. Ennek mi volt az értelme? Az ember nehezen érti meg az okait.

"Shay helyzete nagyon nehéz volt számunkra - ő itt egy ikon, majdnem akkora, mint Alan Shearer. Nem akartuk elveszteni, ezt próbáltuk nyomatékosítani benne. Mike Ashley is leült vele és megpróbálta megértetni vele mennyire értékes a számunkra.

"Továbbra is együtt fogunk működni Shayjel a Macmillan-gyűjtésekkel kapcsolatosan. Nem akartuk ezt Shayjel együtt elveszteni és ezt világosan el is mondtam neki.

"Sajnálatos, de mit tehetünk, ha egy játékos el akar menni? Nem jó arra kényszeríteni, hogy a lelátóról nézze a meccseket, az végképp nem tesz jót senkinek."

James Milnerről

"Nem akartuk elveszíteni James Milnert. Reálisan nézve, a focival foglalkozó embereink szerint nagyjából mindössze £6 millió volt az értéke. Mike úgy vélte a Villa nem adna érte 12 milliót. De a Villa csak emelte és emelte az árat, eljutottak 10-ig, mi pedig tartottuk a 12-t, mert nem akartuk elveszteni. Végül leültem Milnerrel és látszott rajta, hogy menni akar, ráadásul korábban már játszott a Villában."


Konklúzió

Ezt valamikor holnapra várjátok, most túlságosan zsong a fejem. Előljáróban annyit, hogy bár nem kéne, de egyre megbocsátóbb hangulatban vagyok a Cockney Mafiával szemben. Hiába, az ember mindig optimista.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tanulságos. Nemtom mennyi benne a "duma", de ez alapján azt kell mondjam, nem olyan rossz emberek ezek..

    VálaszTörlés
  2. Igen, az ilyen nyilatkozatok után hajlamos ezt gondolni az ember, de ilyenkor eszembe jut a Given-ügy, vagy Kinnear kirohanásai pl. Keegan ellen, és rögtön ugyanaz a kép él bennem.

    VálaszTörlés
  3. A kérdés, hogy ennek mekkora része üres duma, és mennyi igaz belőle. Az ember ugye szeretné, ha minél több lenne az igazság a szavaiban, de egyszer-párszor már csúnyán pofára ejtettek minket.

    VálaszTörlés
  4. A Given-ügy szerintem nem ügy. Eldöntötte, hogy elmegy. Inkább legyen pénz belőle minthogy csak úgy legyen, de ne játsszon.

    VálaszTörlés