2009. október 15., csütörtök

Vallomás, kilátások, NUST

Általában a mérkőzéseink alatt ha nem is izgulok minden idegszálammal, előtte való nap már kiemelt figyelemmel olvasom a Chront meg a Journalt, odafigyelek a hírekre. A lefújás után sem tűnik el az idegesség, másnap és harmadnap is kíváncsi vagyok, ki hogy látta a találkozót, mi volt a véleménye. Mivel szinte mindig heti két meccsünk van, nagyon ritkán adódik olyan nap, egyszer sem jut eszembe, hogy éppen vajon kinek van sérülése, hány ponttal is vezetünk.

A válogatott szünetek nagyon komoly tesztnek bizonyulnak, bő egy héten át most sem írtam semmi újat. Napok telnek el úgy, hogy felmegyek a toontastic fórumára vagy megnézem a Chornicle aktuális egy mondat/bekezdés szerkesztésű olvashatatlan cikkeit. Az utóbbi két hét némileg eltért a szokásos válogatott szünetektől, hiszen lehetett szorítani az U20-as csapatért, de nélkülük sem foglalkoztam volna többet a saját csapatommal. Nem tudom miért, ilyenkor mindig előtérbe kerül az amerikai foci, a baseball, a rövidesen rajtoló NBA-szezon. Pedig lenne energiám utána nézni mi újság Newcastleban, de egyszerűen nem érdekel. Valószínűleg mindennek oka az, hogy tudatalattim folyton súgja: még egy hét a következő meccsig, semmi érdekeset nem fogsz olvasni.

Semmi kétségem, hogy a novemberi szünet alkalmával is kicsit ki fog halni az oldal. Ha az idő alatt is kiéheznétek a hírekre, akkor elnézést. Ha ti is kicsit takarékra teszitek ilyenkor a fejetekben üvöltő Newcastle-mezes fazont, akkor nem is különbözünk annyira egymástól.

Az önvallomás után térjünk rá a fontosabb ügyekre.

How 'bout them Magpies? (Látjátok, még itt is beüt az NFL, nem tudok menekülni.) 11 mérkőzés után 3 pontos előnnyel vezetjük a mezőnyt, ami lehetett volna 7 is, ha nem hozunk két teljesen nyerhető találkozót döntetlenre. Ezt az ütemet (2.18 pont / meccs) tartva 100.36 pontot gyűjtenénk össze, amely bőven-bőven elegendő lenne a bajnoki címhez, de elmaradna a Reading 2005/06-os 106 pontos brutális idényétől.

Az utolsó 8 év bajnokai közül hétnél - egyelőre - jobb tempót diktálunk. Ami még bíztatóbb: a védekezésünk (vagy az ellenfél csatárainak bénasága, szerintem mindkettő benne van). 11 találkozón írdd és mondd 5 darab bekapott gól, ez 46 mérkőzésre vetítve 21 gól, embertelen adat. Az utóbbi években a korábban említett Reading tudott ehhez hasonlót produkálni egész szezonon át, ők 32 bekapott találattal zártak.

Istentelenül jó a védelmünk, hogyhogy már elbuktunk 9 pontot? A támadósor a gyengénk, a feljutási kísérlet elbukásának egyetlen oka az lehet, ha nem tudunk elég gólt szerezni. Jelenleg nincs olyan csapat az első hatban, amely kevesebb gól szerzett volna, mint mi. 18 gól 11 meccsen 46 találkozóra kivetítve 75.27. Az új évezred leginkább gólszegény bajnoka a Sunderland, 2005-ben és 2007-ben is mindössze 76 rúgott góllal emelhették magasba a serleget, három éve kettő ponttal előzték csak meg a West Bromot és 4 pontra voltak az osztályozótól - közelebb mint bármelyik bajnok.

A dolgok a jó irányba haladnak, de előbb-utóbb be kell indulnia a gólgyártásnak, ilyen kiváló védekezési statisztikát képtelenség még 37 mérkőzésen át teljesíteni.

Keegan kifizetése után ismét napirendre került a tulajdonosváltás. Egyrészt, mert rendezték a saját számláikat, másrészt az ügyben született ítélet indoklása olyan hajmeresztő dolgokat tárt elénk, amiket tolerálni nagyon nehéz.

Nacho Gonzalez kölcsönvétele annak érdekében történt, hogy kedvében járjunk két dél-amerikai játékosügynöknek, hogy később "jobbnál jobb" emberekkel lássanak el minket. Emlékeztek arra az időszakra, amikor Willie McKay játékosait igazoltuk egyfolytában (Amdy Faye, Babayaro, Boumsong, maiak közül Barton), micsoda főnyeremény lehetett szarházi ügynökök kegyeit megszerezni.

Amikor Keegan megkérdezte Wise-t, hogy látták-e már játszani Nachot, azt az egyszerű választ kapta, hogy nem, a klubból senki sem látta egy meccsét sem. De nézze meg a YouTube-on, nagyon jó a srác. Ennyi erővel akár azt is elmondhatta volna Wise, milyen a srác a Football Managerben, hasonlóan nevetséges lett volna.

Átfutva a jelentést, egy másik pont is megütötte a szemem. Vagy inkább hatalmas karcolást ejtett rajta. A klub vezetése több alkalommal, szánt szándékkal hazudott a médiának, félrevezetve a szurkolókat. Az ő mentségük az volt, hogy nem akarták Keegan respektjét aláásni ... Akkor miért kellett egyáltalán fölé kinevezni embereket?

Miután fény derült ezekre az ordenáré gazságokra, színre lépett egy újabb lehetséges vevő - az NUST, a Newcastle United Supporters Trust. A tömörülés célja, hogy részesedést szerezzenek a klubban és képviseljék a szurkolók véleményét a legfelsőbb döntéshozók között. Állításuk szerint mielőtt a nyilvánosság felé fordultak, mintegy 20 millió fontot szedtek össze a tagoktól, és bizakodóak, hogy képesek lehetnek előteremteni a klub megvásárlásához szükséges pénzt.

A Trust a nem is oly régen alakult Newcastle United Supporters Clubból (NUSC) alakult ki, és a céljuk továbbra is a klub és szurkolók közötti folyamatosan épülő fal elbontása. Felelősségteljes klubvezetést és a már korábban említett szurkolói képviseletet szeretnének. További részletek itt.

Ok, meccs van szombaton, ideje arra is koncentrálni, csak úgy gondoltam 1-2 dologról jobb, ha szó esik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése