2009. július 24., péntek

CCC-körkép, V. rész - Coventry City

Kisebb szünet után újra sorra veszem a Coca-Cola Championship általunk kevésbé ismert csapatait. Korábbi részek: Barnsley, Blackpool, Bristol City, Cardiff City.

Nem is oly rég, tavaly augusztusban már összefutottunk a Coventryvel, még írtam is róluk egy rövid posztot. Az 1883-ban alapított klub a 30-as években a másod- és harmadosztály között liftezett, igazi aranykorát akkor élte, amikor a 60-as években fellendült a térség autógyártása.

Levetették a piros mezeket, kékre váltottak, feljutottak az első osztályba, ahol kis szerencsével, de sikerült megragadniuk és a 70-es évek elején már nemzetközi szinten is bemutatkozhattak.

Ugyan csak pár évig számított sikeres klubnak, a Coventry büszkélkedhet az angol klubok közül a 20. legtöbb átlagnézővel. Ez a szám rohamosan csökkenni kezdett, amikor a 80-as években betiltották az állóhelyeket és a csapat is gyengélkedni kezdett, ekkor átlagban 10 ezer ember járt meccsekre.

1986-ban, egy rosszat sejtető szezon végén a City megszerezte története első FA-Kupa győzelmét, a döntőben 3-2-re legyőzve a Tottenhamet. A Coventry stabil élvonalbeli klub maradt a 90-es években, bár nem egyszer az utolsó napokon kellett kiharcolniuk a bennmaradást. Pénzt pumpáltak a csapatba és sikerült nagy neveket is a klubba csábítani, 1999-ben Robbie Keanet £6 millió ellenében sikerült leigazolni, ami mai napig klubrekord.

Épp mikor már úgy tűnt megteheti a következő lépést a Coventry, remek hazai mérleg ellenére csak a 14. helyen zártak az 1999-2000-es szezonban, két gólvágójuk elment és 2001-ben kiestek a Premiershipből. Csődközeli helyzetbe került a csapat, amin nem segített, hogy ekkor még csak a Premiership iránt érdeklődtek élénken a televíziós társaságok.

2003-ban a helyi önkormányzat dobott mentőövet a klub felé, amikor engedélyezték egy új stadion megépítését. Az új aréna, a Ricoh 2005 augusztusára készült el.

2007-ben Shearer tavaszi segédje, Iain Dowie állt a klub élén, amikor a Coventry újra csőd közelébe került. Egy nappal a határidő előtt jelentkezett Ray Ranson, aki megvásárolta a klubot, megmentve ezzel az összeomlástól. Dowiet tavaly februárban Chris Coleman váltotta, aki mai napig irányítja a csapatot.

Tavaly nyár végén emlékezetes mérkőzésen tudtuk csak búcsúztatni őket a Liga-kupában. Az új stadiont először idén márciusban, a Chelsea elleni FA-Kupa negyeddöntőn töltötték meg teljesen (2-0-ra nyert a Chelsea). Az elmúlt szezont a Coventry a középmezőny végén, a 17. helyen zárta és miután nyáron eddig nem történtek komoly változások, idén is hasonló szereplés várható az égkék társaságtól.

13 megjegyzés:

  1. http://www.nemzetisport.hu/angolfoci/anglia-totalis-bukas-a-newcastle-uj-idegenbeli-meze-247932.html?

    VálaszTörlés
  2. Kádi újra!
    http://www.pepsifoci.hu/node/38194

    VálaszTörlés
  3. http://www.nufcblog.com/2009/07/24/tamas-kadar-one-to-watch-for-next-season/

    VálaszTörlés
  4. Hopp,kaptunk egy gólt.

    VálaszTörlés
  5. 5-1! ez azért durva!

    VálaszTörlés
  6. @Holmes
    Most a f*sz rossz végén voltunk. :D

    VálaszTörlés
  7. Eléggé pöröghetett az ellenfél,mi meg...volt kóválygás rendesen
    http://www.nufcblog.com/2009/07/25/youtube-link-for-orient-bashing/

    VálaszTörlés
  8. http://tv.0n-line.info/ ITV4
    Sir Bobby's Charity Match a SZENTÉLYből,SHEARER a pályán!!!

    VálaszTörlés
  9. meg Rob Lee,Beardsley,Les Ferdinand,Beresford,Barnes

    VálaszTörlés
  10. Fent a kéz,Shearer gól!

    VálaszTörlés