2010. augusztus 10., kedd

Kvótarendszer - FAQ

A 2010/11-es idénytől a Premier League bevezeti az ún. kvótarendszert, egyfajta átmenetet a tengerentúli profi ligák kötött szabályrendszere és az európai fociban megszokott szabad rablás között. Ez a bejegyzést az ezzel kapcsolatos kérdésekre igyekszik megadni a válaszokat.

Miért kell a kvótarendszer?
Richard Scudamore, PL-főnök leginkább az angol válogatott erősségének szintentartását emelte ki, a rendszer lehetőséget adhat olyan fiataloknak, akik korábban nem biztos, hogy szerephez juthattak. Saját meglátásom szerint emellett a klubok közötti egyenlőséget is elősegítheti az ötlet, egyfajta előhírnöke lehet egy tényleg teljesen amerikai rendszernek. A játékosok is jól járhatnak vele akkor, ha olyan csapatnál vannak, ahol tuti nem jutnak szerephez, de klubjuknak nincs érdekében eladni őket. Így, mivel a csapatok kénytelenek 25 főre szűkíteni a kereteket, pár ezen kívül eső játékos könnyebb szívvel fognak - akár ingyen is - továbbadni.

Hogyan működik?
A csapatok által használható játékosok számát 25 főben maximalizálják. Ezt a keretet a nyári átigazolási időszak lezártával kötelesek a klubok megnevezni. Módosítani a januári átigazolási időszak során lehet, ezt követően ismét kötelesek a megadott játékosokkal dolgozni a szezon végéig. A csapatok kötelesek mindenkor legalább 8 "home grown", azaz Angliában nevelkedett játékost a keretben tartani.

Kik is pontosan a "home grown"-ok?
Angliában (vagy Wales-ben) nevelt játékos az, aki 21. születésnapja előtt (vagy azon idény vége előtt, mely során betöltötte a 21-et) összesen három idényt eltöltött valamelyik profi angol vagy walesi klubban.

Egyelőre ennyi, amennyiben a közeljövőben felmerül(nek) egy újabb kérdés(ek), bővülni fog a poszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése