2009. június 30., kedd

CCC-körkép, IV. rész - Cardiff City

Kisebb szünet után újra sorra veszem a Coca-Cola Championship általunk kevésbé ismert csapatait. A beszámolók hossza függhet attól, hogy mennyire érdekes története van az adott klubnak.

cardiff_city_fc_logoCardiff City egyike az angol ligarendszerben vitézkedő walesi csapatoknak. A walesi bajnokságban indulva valószínűleg rendszeres résztvevője lenne az európai kupasorozatoknak, bár valószínűleg jóval gyengébb kerettel és nagyon gyér eredményekkel.

A csapatot 1899-ben krikettesek alapították azzal a céllal, hogy télen is együtt tudjanak játszani. A klub a vörösbegyű kékmadárról kapta a Bluebirds becenevet. Bár Cardiffban az ezredforduló tiszteletére felhúzták a Millenium Stadiont, a helyi klub a 26 828 fős Cardiff City Stadiumban játsza hazai mérkőzéseit, amely még a nagytestvérnél is fiatalabb, most júniusban nyitották meg, idén fogják először használni a focisták és a rögbisek.

Az 1920-as években élték virágkorukat, bajnoki másodikok voltak, kétszer játszottak kupadöntőt és 1927-ben ők voltak az egyetlen csapat, amely elvitte az angol csapatok elől az FA-Kupát, nem mellesleg ez volt az első döntő, amelyet élőben közvetített a BBC.

A csapat korábbi pályája, a Ninian Park 1910 óta adott otthont a mérkőzéseknek. Az 1923-24-es szezonban hihetetlen közel kerültek a bajnoki címhez. Az utolsó játéknapon riválisuk a Huddersfield legyőzte a Nottinghamet, így a Cardiffnak is kellett a győzelem a Birmingham City ellenében. 0-0-s állásnál büntetőt kaptak a velsziek, a házi gólkirály, Len Davies azonban elhibázta a tizenegyest. A két csapat gólkülönbsége végül ugyanannyi lett, a Cardiff eggyel több gólt lőtt és kapott, mint riválisa. Akkoriban a gólarány döntött így a Huddersfield 1,818-a jobb volt mint a Cardiff 1,794-e. Azóta sem értek el ilyen jó eredményt.

A 30-as években a csapat visszaesett az alacsonyabb osztályokba és ott bukdácsolt egészen a 60-as évekig. Ekkor a klub a Wales Kupán keresztül rendszeres résztvevője volt a KEK-nek, illetve ismét feltűnt az első osztályban, . Ekkor tűnt fel egy 16 éves tehetség, John Toshack, akit egészen 1970-ig meg tudtak tartani, majd 100 000 fontért elpasszolták Liverpoolba. Két harmadosztályú szezontól eltekintve a klub stabil másodosztályú csapat volt.

A 80-as évek közepétől kezdve a második vonalbeli tagság sem volt egyszerű ide-oda liftezett a csapat a 2. és 4. osztály között. 2000-ben érkezett segítség a libanoni származású Sam Hammam képében, segítségével a Cardiff stabilizálódott és megkezdődhetett a felzárkózás.

Hammam nem volt egyszerű figura, megpróbálta átnevezni a klubot Cardiff Celts-re, zöldre változtatni az alapszínt, célja volt, hogy minden walesinek a Cardiff legyen a kedvenc csapata. Végül a változtatások ellen döntöttek, Hammam pedig kult-státuszba került a szurkolók szemében.

2003-ban a Millenium Stadionban harcolták ki a Queens Park Rangers ellen a másodosztályt egy gyenge, de izgalmas mérkőzésen egy 114. percben szerzett találattal. A Championshipben középcsapat voltak, majd elkezdtek költekezni, többször is megdöntötték átigazolási rekordjukat. Hammamnek azonban nem sikerült átvinni az új stadion terveit, így 2006-ban távozott, átadva a helyét Peter Ridsdalenek, a Leeds "gyilkosának".

2008-ban újra eljutottak az FA-Kupa döntőjébe, ahol már az elődöntőben nyeregben lévő Pompey (már csak ők voltak első osztályúak) legyőzte őket. Az elmúlt szezonban végig úgy tűnt ott lehetnek a rájátszásban, végül egy hellyel lemaradtak a lehetőségről.

Következő áldozat a Coventry City lesz.

1 megjegyzés: