2011. február 1., kedd

Másnap

Tegnap késő este Andy Carroll -- a hírek szerint 35 millió font ellenében -- Liverpoolba igazolt. Az alábbiakban megpróbálom megérteni mi történhetett, ami a januárban többször elhangzott "Carroll nem eladó!" kijelentések ellenére ide vezetett.

(megjegyzés: Ez a bejegyzés a mai Chronicle-ban megjelent Carroll-nyilatkozat előtt írodott. Carroll valóban új szerződést akart. Ez a lényeges észrevételeimen nem változtat.)

Andy a kiesés évében tört be a kezdőcsapatba, és még 2009 márciusában fizetésemelést kapott egy 3,5 éves szerződés formájában. A másodosztályban Carroll 17 gólt szerzett és a klub első számú csatárává nőtte ki magát.


Remek formáját idén ősszel is folytatta, időnként egyedül, időnként partnerrel, oroszlánrészt vállalt abban, hogy jelenleg 30 ponttal áll a csapat, többé-kevésbé biztosítva, hogy idén nem kell a kiesés miatt aggódnunk. 19 bajnokin játszott eddig, 11 gólnál tart. 2010 októberében újabb fizetésemelést kapott (a hírek szerint heti 30 ezer fontra emelték a bérét), ezúttal 5 éves szerződéssel.

Jött a sérülés, Carroll bújtatása és sorozatos ajánlatok a Tottenhamtől, egészen tegnapig. A Fernando Torres távozására készülő Liverpool 30 millió fontot ajánlott érte, amit a klub visszadobott, majd érkezett egy 35 millió fontos ajánlat, amit -- miután Carroll beadott egy átigazolási kérelmet -- a klub végül elfogadott. Véleményem szerint sosem fogjuk tudni biztosan, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás, azaz a klub akarta 35 millióért elpasszolni vagy Carrollnak tetszett meg a liverpooli mez. Az is elképzelhető, amivel Alan Pardew takarózott a mai lapokban, miszerint Andy újabb fizetésemelést kért a klubtól és ezután döntöttek úgy, hogy inkább eladják.

Zárójelben megjegyzem, ez általános gyakorlat. Ha egy jó játékosért jönnek ajánlatok és azt a klub elfogadná, az a játékosnak nyilván egy zsírosabb szerződést jelentene, ilyenkor pedig sokszor bekopogtatnak az ügynökök a jelenlegi kenyéradó ajtaján, mondván: "ha más ilyen fizetést adna neki, igazán megérdemel egy béremelést".

Jó tanácsként mondom, hogy a most kezdődő "sárdobálást" ne vegyétek komolyan. A klub már a közleményében igyekezett úgy fogalmazni, hogy Carrollra hárítsa az ügy felelősségét, a játékos tegnap este óta igyekszik tudatni a sajtón keresztül, hogy maradni akart. Egyrészt az igazság nem fog kiderülni ezekből a nyilatkozatokból, másrészt: mindenki jól járt.

A klub félelmetesen nagy összeget kapott egy olyan játékosért, akiben óriási tehetség lappang és melyből az elmúlt másfél évben megcsillantotta kiváló fejjátékát és bal lábát. Mindazonáltal 22 évesen, viszonylag fiatalon bekerült a rivaldafénybe és számos alkalommal viselkedése szégyent hozott rá és klubjára egyaránt.

Carroll olyan fizetést kap (heti 80 ezer fontról beszélt a Sky Sports tudósítója a tegnapi nap folyamán), ami miatt a válogatott összetartásokon nem röhögik ki. Ügynöke minden bizonnyal kiváló summát nyúl le a tranzakció tető alá hozásáért. A Liverpool a jelenlegi angol foci legnagyobb tehetségével pótolta elvágyódó spanyolját, ráadásul ráfizetés nélkül, hiszen Torrest szintén borzalmasan hasonlóan túlfizette új csapata.

Önmagában vizsgálva, ez egy jó üzlet a csapat számára. Valójában természetesen a megítélése attól függ, mennyi pénzt fognak tudni visszaforgatni a nyári erősítésekbe. Pardew mai nyilatkozata alapján garanciákat kapott erre, de természetesen mostantól Pardew és a "biztos" szó semmit nem jelent. Mindazonáltal, látva, hogy okosan, értelmes módon költöttek nyáron és tavaly télen, úgy gondolom, ha nem is a teljes összeget, de egy komoly részét mindenképpen vissza fogják tenni a klubba.

A teljes összegről azért gondolom, hogy felesleges álmodni, mert a klub anyagi helyzete a Shepherd-korszak és a visszaesett bevételek következtében nem rózsás. Köszönhetően annak, hogy a klub megvásárlásakor Ashley nem nézette át rendesen a könyvelést, évek óta csak annyi a célja, hogy nullára kihozza a saját befektetését. A részvényekért kifizetett összegen felül jelenleg további 132 millió fontja van már a klubban, kölcsön formájában, amire azért volt szükség, mert a bankok elkezdték nem csak a kamatot, hanem a Shepherd által felvett hitelek összegét is. Így a klub a tulajdonosa felé tartozik, ami mindenképpen kedvezőbb helyzet.

Tudom, nem igazán könnyű a jelenlegi helyzetben egyetérteni a következő megállapítással: Ashley felelős tulajdonosként gondolkodik, amellett persze, hogy a klubot befektetésnek és nem sportcsapatként kezeli. És hangsúlyozom, manapság nehéz olyan klubot találni, ahol nem így dolgoznak és gondolkoznak a felső vezetésben.

Az, ahogy Ashley a PR-t, mint eszközt a szurkolók maga és a klub mellett tartására, ennyire semmibe veszi, talán a legnagyobb hibája. Nagyobb, mint a 2009-ben elkövetett ámokfutása, amikor Keegan távozása után Joe Kinnear és egy kanapéról kispadra hívott Alan Shearertől várta az irhája megmentését. Nagyobb, mint Dennis Wise klubhoz hozatala. Nagyobb, mint a stadion nevének áruba bocsátása ... na ez már PR. Legkevésbé sem érzi vagy nem érdekli, hogy a lépéseit hogy látja a közvélemény és azok az emberek, akik kijárnak a meccsre, megveszik a gyereknek a mezt és megisznak két sört a meccs előtt és a szünetben a stadion büféiben. De megismétlem: Freddie Shepherd felelőtlen és parasztvakító ténykedéséhez képest az ördögnek tűnő Ashley egy viszonylag elfogadható ember szeretett klubunk élén.

(Néhány pénzügyi adatot innen vettem. Ha akad egy szabad negyedórátok érdemes elolvasni az elemzést. (angol nyelvű))

7 megjegyzés:

  1. Valamilyen szinten egyetértek veled, de....Az elöl bevethető embereink nem a márhetetlen gólszerzéseikről híresek, ráadásul AC helyi gyerek, gyakorlatilag a stadionban nőtt fel.... Hanem akkor mi lesz, a mostani sárdobálást látva, hogyha a liverpooli kaland nem jön be és visszavágyna hozzánk ?

    Jó , Ashley húzásai néha a dilettanizmus és infantilizmus határát súrolják , bár megmentette a Klubot a csődtől és invesztált bele rendesen , nekem mégis az az érzésem, hogy nem érdeke hogy a csapat minőségi legyen hosszútávon. Mert okos gazdálkodással lehetne minőségi játékosokat venni, akikkel hosszú távra lehet tervezni, akár nemzetközi kupás helyekre is...A pletykákból itélve már a kertek alatt ólálkodik Sir Alex és a Milan, akik vinnék José Enriquét,akiből gyakorlatilag nálunk lett kész balbekk....Nem tudtunk megtartani egy Bassongot, egy Givent, egy Martinst, akik szerintem erősségei lehettek volna jó ideig a Csapatnak....Na mindegy , ezeken kár filózni, maradjunk bent simán és hátha a nyáron valami sikerülhet az átigazolási és csapatépitési fronton !!!!!

    Remélem dacból is elhúzzuk a Fulham nótáját holnap !!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Jórészt egyetértek. Carrollt előbb-utóbb úgyis vitték volna, ez a 35m pedig nagyon nagy pénz, így nem fáj annyira a szívem, ráadásul kb 3 győzelemre vagyunk a bentmaradástól, ez nagy valószínűséggel megvan egy Shola-Lovenkrands-Best trióval is. De ennek az egésznek csak akkor lesz értelme, ha az összeg nagyobb részét TÉNYLEG a csapatba forgatják vissza. Erre viszont Pardew és Ashley személye jelenleg egyáltalán nem nyújt semmi garanciát - szerintem. Kinnear, Shearer szerződtetése, aztán Houghton kirúgása, és AP érkezése mind-mind rövid távú koncepciót sejtet. Ahogy írod is, Ashley számára a lényeg: nullára, vagy minimális veszteséggel kijönni a befektetésből.

    Nem várom el, hogy a csapatom újra a legjobbak (értsd: nemzetközi kupaindulás) közt legyen, olyannak szeretem őket, amilyenek, de olyan jó lenne látni valami reményt keltő, tudatos klub- és csapatépítést, ami szavatolja, hogy nem maradunk a középmezőny posványában örökké és/vagy nem kell félnünk minden egyes évben a kieséstől.

    Inkább ezért keserű a szám íze, nem Andy lelépése miatt.

    VálaszTörlés
  3. Egyébként ez a N'Zogbia transfer bid is nagyon kemény hír volt.

    VálaszTörlés
  4. jah, az ő pofáját már nem tudnám elviselni

    VálaszTörlés
  5. én sem..
    Amúgy ha a csatárjaink nem fognak muzsikálni (ami mellesleg szerintem nem fog megtörténni) akkor kölcsönözni lehet játékost nem? átigazolási szezonon kívül is. (lehet hogy hülyeséget írtam).

    VálaszTörlés
  6. A Nemzeti Sport blogjainak egyik oldalán találtam :

    Az átigazolásával kapcsolatban egyébként érdekes sms-halmaz olvasható a Toontalkon, a Newcastle hivatalos szurkolói fórumán. Az üzeneteket Steve (továbbiakban SW), az oldal egyik üzemeltetője, és Andy Carroll (AC) jó barátja posztolta ki a játékos engedélyével.

    Január 30., vasárnap 14:37
    SW: Eligazolsz, haver?
    AC: Dehogy, nem megyek sehova.

    Január 31., hétfő 16:28
    SW: Hallom, a Liverpool érdeklődik. Van benne igazság?
    AC: Még én sem tudom, mi történik. Köszi.

    17:02
    SW: A Sky Sports azt mondja, csak idő kérdése. Mit mond a klub?
    AC: Hajlanak az eladásomra, de úgy akarják beállítani, hogy magamtól akarok menni. Mondtam nekik, hogy én nem akarok menni sehova.

    17:26
    SW: Tényleg beadtad az átigazolási kérelmet?
    AC: Nem, erről beszélek. Azt akarják, hogy megtegyem, de én nemet mondtam.

    17:27
    SW: Azt akarják, hogy elmenj?
    AC: Azt mondták, hogy elfogadnák az átigazolási kérelmem.

    17:28
    SW: Ezek szerint nincs választásod?
    AC: Nagyon úgy tűnik.

    17:31
    SW: Az ügynököd majd nagyot kaszál ezen. Mikor mész?
    AC: Nem tudom, haver. De mintha tökön rúgtak volna.

    17:32
    SW: Valami üzenet, amit el akarsz juttatni a szurkolóknak? Tudod, hogy szívesen megteszem.
    AC: A klub a pénzt akarja.

    17:37
    SW: Ezen kívül esetleg?
    AC: Szar ügy, hogy el kell mennem, de gyakorlatilag kilöktek az ajtón.

    17:41
    SW: Csak így, ennyi?
    AC: Most mondom. Utálom, hogy el kell hagynom az otthonom, de gyakorlatilag rám parancsoltak. Én nem akartam menni sehova, ezért is írtam alá öt évet.

    17:47
    SW: Majd lepasszolom az infókat a sajtós srácoknak, akiket ismerek. Tudnál interjút adni nekik telefonon, ha végleges?
    AC: Ja, majd igen, később beszélek velük, de most elég sűrű a helyzet, mennem kell.

    (az eredeti itt elérhető, van némi körítés is)

    Persze senki nem tudja bizonyítani, hogy eredeti smsekről van szó, de máskülönben elég nagy öngól lenne a Kop előtti bemutatkozás előtt a Newcastle-ről áradozni, utoljára akkor emlékszem hasonlóról, mikor Baggio a Juvéhoz került a Fiorentinából, és annak gyakorlatilag ostrom lett a vége. A Newcastle lépése viszont – mármint hogy a kapzsi, nagyravágyó fiú szerepébe akarták kényszeríteni Carrollt, már sokkal logikusabbnak tűnik.

    VálaszTörlés
  7. Ebben csak annyi nem igaz, hogy ha szerződésed van, akkor nem kell menned, és kész. Max. ha kirúgnak. Ő mondhatta volna, hogy nem érdekli semmi, marad. De új szerződést akart.

    Kb ez történt:
    - Új szerződést akarok.
    - Nem.
    - Akkor megyek.
    - Csak ha beadsz egy írásos kérelmet, hogy ne mi legyünk a rosszfiúk.
    - Oké.

    Mindkét fél megakadályozhatta volna az eladást. De minkettő a pénzt akarta, nem is beszélve a 3. félről, a buzi ügynökről, aki biztos a saját érdekeit nézve mosta Carroll fejét, hogy menjen.

    Mondjuk nem értem, pl. Nolan miért nem próbálta meggyőzni, hogy maradjon.

    VálaszTörlés